Kotimaa

Pelkäätkö, että menetät työkykysi 10 vuoden sisällä? Uusi testi paljastaa riskisi

Testin tulokseen vaikuttavat paitsi ikä ja itse arvioitu terveys myös muun muassa univaikeudet, painoindeksi ja tupakointi.
Marja Seppälä
Työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskin lisäksi malli antaa yksittäisten tekijöiden osalta tietoa siitä, miten paljon eri tekijät ovat yhteydessä työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskiin.

Työterveyslaitos on julkaissut uuden testin, jolla voidaan ennustaa yksittäisen henkilön työkykyä tulevaisuudessa. Se kertoo, kuinka suuri riski työntekijällä on menettää työkykynsä seuraavan 10 vuoden sisällä. Testin avulla voi myös arvioida, miten esimerkiksi elintapojen muutokset vaikuttaisivat tuleviin terveisiin työvuosiin.

Testityökalu perustuu työtä ja työntekijöiden terveyttä selvittäneisiin tieteellisiin seurantatutkimuksiin. Aineistona ennustemallin kehittämisessä on käytetty 80 000 työntekijän seurantaa 10 vuoden ajalta.

Riskiin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana vaikuttavat vastaajan ikä, itse arvioitu terveys, edellisen vuoden yli yhdeksän päivän sairauslomien määrä, ammattiasema, kroonisten tautien määrä, univaikeudet, painoindeksi ja tupakointi.

Riski ilmaistaan työkalussa todennäköisyyttä kuvaavana prosenttilukuna.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskin lisäksi malli antaa yksittäisten tekijöiden osalta tietoa siitä, miten paljon eri tekijät ovat yhteydessä työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskiin. Esimerkiksi tupakoimattomuus alentaa riskiä tupakoiviin verrattuna. Voimakkain yhteys oli itsearvioidulla terveydentilalla.

Työterveyslaitoksen testi

Lue lisää

Korona-ajan etätyö toi hyviä asioita – päivärytmistä huolehtiminen auttaa jaksamaan valon vähetessä

Puolet viljelijöistä kokee työniloa – stressi ja psyykkiset oireet hieman vähentyneet

Nuorten ja naisten masennusdiagnoosit ovat yleistyneet – mielenterveyden ongelmista tullut yleisin syy työkyvyyttömyyteen

Miten suojata mummoa tai pappaa koronavirustartunnalta? – pidä yhteyttä puhelimitse ja harkitse sukujuhlien perumista, asiantuntijat neuvovat