Kotimaa

Kahdesta Ivalossa vierailevasta kiinalaisturistista otettiin koronavirusnäytteet – THL:n mukaan selvittämisessä menee todennäköisesti muutama päivä

Todennäköisempänä syynä oireisiin pidetään tavallista flunssa- tai kuumetautia.

Ivalossa ilmenneiden koronavirusepäilyjen selvittämisessä menee todennäköisesti muutama päivä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) professori Mika Salminen. Maailman terveysjärjestö WHO vaatii näytteiltä tuplavarmistuksen, koska kyseessä on uusi virus.

Salmisen mukaan todennäköisyys koronavirukselle on aika pieni, koska maailmassa pohjoisella pallonpuoliskolla on meneillään flunssa-aika ja tavallisia kuumetauteja on paljon liikkeellä.

Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista hakeutui viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kertoi aamulla, että potilaista on otettu koronavirusnäytteet, jotka lähetetään Helsinkiin THL:n analysoitaviksi.

Broas toppuuttelee panikointia tautiepäilyihin liittyen.

"Tämä on normaali toimintaohje, että jos henkilöllä on Wuhan-historia parin viikon sisällä, ja heillä on hengitysinfektio-oireita, silloin otetaan näytteet ja arvioidaan, voiko olla kyseessä koronavirus. Todennäköisesti taustalla on joku muu normaali tauti", hän sanoo.

Suomalaisten ei ole Broasin mukaan missään nimessä tarvetta olla huolissaan.

"Ensinnäkin nämä ohjeistukset toimivat erittäin hyvin kaikissa sairaanhoitopiireissä eli uutta koronavirustakin ajatellen ohjeistukset ovat olleet käytettävissä kaikissa terveyskeskuksissa ja yksityisillä terveysasemilla. Meillä on myös THL:n toimesta olemassa virukseen liittyvä laboratoriodiagnostiikka."

Broasin tietojen mukaan hoitoon hakeutuneet kiinalaiset ovat saapuneet Suomeen kaksi päivää sitten.

Lääkäri ei kerro potilaiden ikää tai sukupuolta.

"Henkilöt ovat hyväkuntoisia. Toisella on lievää flunssanoiretta, ja toinen kokee väsymystä ja sairaudentuntoa. Ja vaikka he ovat Wuhanista, taustalla on tietysti leegio tavallisia tauteja."

Ainakaan tällä hetkellä ei ole tiedossa muita koronavirusepäilyjä. Lapissa matkailusesonki on kiihkeimmillään, ja nyt vietettävä kiinalainen uusivuosi näkyy pohjoisessa selkeästi.

Ivalon koronavirusepäilyistä kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Lue lisää

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Suomessa 184 uutta koronatartuntaa

Lue uusin koronakatsaus: Suomen epidemiatilanteessa näkyy pientä positiivista valoa

Katso tallenne Suomen koronatilanteesta