Kotimaa

Energiateollisuuden, Ammattiliitto Pron ja Konepäällystöliiton lakko siirtyy kahdella viikolla

Työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi lakonuhkaa, jotta sovun löytämiselle saataisiin lisäaikaa.
Marita Waenerberg
Paperiteollisuudessa rullat seisovat.

Energiateollisuuden, Ammattiliitto Pron ja Suomen Konepäällystöliiton sovittelu jatkuu maanantaina ja lakonuhka siirtyy kahdella viikolla, kertoo valtakunnansovittelija verkkosivuillaan.

Lakon oli tarkoitus alkaa 1. helmikuuta, mutta lakonuhka siirtyy nyt 15. helmikuuta saakka. Työministeri Tuula Haatainen (sd) on päättänyt siirrosta sovittelija Jukka Ahtelan esityksestä tänään tiistaina.

Siirrolla haetaan aikaa sovittelulle ja sovun löytämiselle.

Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelua jatketaan perjantaiaamuna kello 9. Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden neuvottelut valtakunnansovittelijan toimistolla päättyivät tältä päivältä, valtakunnansovittelija kertoo Twitterissä.

Sovittelijan toimistolla on tänään ratkottu lisäksi Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työkiistaa.

Maanantaina alkoi kolmiviikkoinen lakko, jonka piirissä on ammattiliittojen mukaan yli 17  000 työntekijää. Siihen osallistuvat Paperiliiton edustamat paperi- ja sellutyöläiset, Teollisuusliiton väki mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla sekä ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Paperin ja sellun sopua on etsitty kymmenissä tapaamisissa. Erityisesti työntekijöitä neuvotteluissa kiinnostaa kiky-tuntien kohtalo. Teknologiateollisuudessa kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa, ja palkansaajajärjestöt tavoittelevat laajasti samaa muilla aloilla.

Työnseisaukset ilmoitettiin alun perin kaksiviikkoisiksi, mutta viikonloppuna alojen työntekijäjärjestöt Paperiliitto ja Teollisuusliitto laajensivat lakkonsa kolmannelle viikolle. Toimihenkilöiden lakko kestää yhä kaksi viikkoa.

Lue lisää

Kemi- ja Iijoen kalateistä voi kertyä 1,5 miljardin euron menetys sähköntuotannolle – hallitus käsittelee asiaa päättäessään vesienhoidosta

Energiateollisuus kritisoi luonnonsuojelulain valmistelua: "Ympäristöministeriön esitys on riittämätön tehokkaan, toimivan ja ennakoitavan lainsäädännön perusteeksi"

Metsähakkeen tarve kasvaa, kun turve ja kivihiili poistuvat käytöstä – alan etujärjestöt huolissaan energiapuun riittävyydestä

Bioenergia ry ja Energiateollisuus: Turvetyöryhmän esityksistä tarvitaan pian päätöksiä