Kotimaa

Nordea: Suomen kasvu täysin kotitalouksien kulutuksen varassa – EK: kevään näkymät heikot

Maailmantalouden valonpilkahdukset eivät juuri kirkasta näkymiä Suomessa.
Suomen talouskasvu on kotitalouksien kulutuksen varassa, arvioi Nordea. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nordea ennustaa Suomeen tälle vuodelle tasan prosentin talouskasvua, joka ensi vuonna hidastuu 0,5 prosenttiin. Nordea toteaa Suomen kasvun nojaavan täysin kotitalouksien kulutukseen, sillä maailmantalouden epävarma tilanne ei tarjoa vetoapua.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu totesi, että taloudesta on toki saatu viime kuukausina positiivisia merkkejä. Epävarmuus uhkaa kuitenkin palata loppuvuonna, sillä tärkeimmät kiistakysymykset Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppaväännössä ovat yhä ratkomatta.

Suomalaisyritysten arviot suhdanteista synkistyivät vuoden 2019 lopulla, ilmenee EK:n suhdannebarometrista. Odotukset kevättä kohti ovat niin ikään heikot.

Odotukset ovat barometrin mukaan heikot kaikilla päätoimialoilla, tosin hieman paremmat kuin syksyllä. Tuotanto- ja myyntiodotukset ovat heikentyneet teollisuudessa ja rakentamisessa. Palveluissa odotukset ovat vielä kohtuulliset.

Maailmantalouden valonpilkahdukset eivät juuri kirkasta näkymiä Suomessa.

"Vaikka maailmantaloudesta ja teollisuudesta on kantautunutkin jo parempiakin uutisia, niin kannattaa huomata, että meillä Suomessa huonot ajat ovat vasta realisoitumassa. Talouskasvu hiipuu tänä vuonna, kuten on ennustettukin", varoitteli EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Työllisyyden kehitys näyttää sekin jäävän vaatimattomaksi, sillä yritykset eivät juuri ennakoi pestaavansa lisää väkeä. Samalla monilla yrityksillä on pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

Tuotannon kasvua jarruttaa kysynnän hyytyminen Suomen keskeisillä vientimarkkinoilla. Samalla yritykset arvioivat, että suomalaisen teollisuuden kilpailuasema on heikentynyt. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies peräsi hallitukselta kehysriihessä järeitä toimia kilpailukyvyn tukemiseksi.

"Käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella on Suomelle iso merkitys, ja tällä hetkellä kehitys näyttää huolestuttavalta. Samaan aikaan tiedämme, että julkisen talouden tilanne on heikentynyt oleellisesti vajaan vuoden aikana", Häkämies huolehti tiedotteessa.

EK julkistaa suhdannebarometrin neljästi vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Tuoreeseen barometriin vastasi liki 1 150 yritystä, joilla on Suomessa yhteensä yli 250 000 työntekijää.

Lue lisää