Ympäristökeskus: Lapissa pidettävä silmällä hallien katoilla olevaa lumikuormaa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Ympäristökeskus: Lapissa pidettävä silmällä hallien katoilla olevaa lumikuormaa

Lumikuorma lähentelee Lapissa jo nyt koko vuoden tyypillistä maksimimäärää, ja lisää on tulossa.
Toni Kemppainen
Pientalojen katot kestävät tyypillisesti hyvin suuretkin lumikuormat. Niissä suurin riski on katolta putoava lumi sekä henkilövahingot.

Lapissa on lunta ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon, paikoin yli 200 kiloa neliömetrillä. Suurten hallien kattorakenteissa mahdollisesti piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa noin 100 kiloon neliömetrillä.

Lapissa (Kittilä-Ivalo) ja osin myös Koillismaalla Hyrynsalmi-Kuusamo -alueella lumikuorma on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri, yli 200 kiloa neliömetrillä.

Lumikuorma lähentelee Lapissa jo nyt koko vuoden tyypillistä maksimimäärää, ja lisää on tulossa. Kevättalven aikana lunta sataa vielä 50-100 kiloa neliömetrille.

”Nyt ollaan jo tavanomaisissa talven maksimilukemissa, mutta jos lunta tulee loppukeväästä normaali määrä lisää, niin silloin lumikuorma on mittaushistorian suurin. Nyt on erittäin hyvä ajankohta keventää hallien lumikuormaa”, SYKE:n johtava hydrologi Bertel Vehviläinen sanoo.

Kattojen rakennevirheitä voi löytyä muun muassa urheiluhalleilta, suurilta kaupoilta, ratsastusmaneeseilta, teollisuusyritysten ja maatalouden tuotantorakennuksilta sekä kuplahalleilta.

”Suurten hallien ja maneesien omistajien on tarkkailtava aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Tarvittaessa on huolehdittava lumen poistosta katoilta ammattilaisten avulla. Nyrkkisääntönä on, että suuren hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa”, Vehviläinen korostaa.

Pientalojen katot kestävät tyypillisesti hyvin suuretkin lumikuormat. Niissä suurin riski on katolta putoava lumi sekä henkilövahingot.

Kiinteistön omistajien pitää varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle. Omakoti-, rivi- ja pientalojen katoille ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita.

Lue lisää

Viileämmät säät ovat vähentäneet sinilevän määrää järvissä

SYKE:n pääjohtajakandidaatit julki – hakijoiden joukossa MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola

Sinilevä lisääntyy juhannusviikolla lämpimän sään takia – havupuiden siitepöly on helppo sekoittaa sinilevään

Luokitus päivitettiin: Suomen kaupungistumisaste on noussut yli 72 prosenttiin