Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

THL vahvistaa: Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisnaisella on Wuhan-koronavirus

Kiinalaisnainen on ollut eilisestä lähtien Lapin keskussairaalassa eristyksissä.
Huslab tutki Helsingissä kiinalaisnaiselta otetut näytteet. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisnaisella on todettu Wuhanin koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Tartunta on ensimmäinen Suomessa vahvistettu. Matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista.

"Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua", johtaja Mika Salminen THL:stä sanoo tiedotteessa.

Kiinalaisnainen on ollut eilisestä lähtien Lapin keskussairaalassa eristyksissä. Huslab tutki tänään häneltä otetut näytteet, jotka oli lähetetty aamulennolla Rovaniemeltä THL:lle Helsinkiin.

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on noin 15, kertoo THL. Sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa kahden viikon ajan.

Suomessa on varauduttu koronaviruksen leviämiseen. THL on päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita, ja sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan.

Wuhanin koronaviruksen tiedetään voivan tarttua ihmisestä toiseen, mutta THL:n mukaan leviämisen tehokkuus ja tarttuvuusaika ovat vielä epäselviä. Viruksen oireet muistuttavat influenssaa.

Viime viikolla Ivalossa epäiltiin koronavirusta kahdella muulla kiinalaismatkailijalla. Nämä epäilyt osoittautuivat perusteettomiksi, ja hoitoon hakeutuneet isä ja poika päästettiin pian pois eristyksistä flunssalääkityksen kera.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi viime viikon epäilyjen yhteydessä STT:lle koronavirusepäilyn heräävän silloin, kun ihminen 14 vuorokauden sisällä Wuhanista saapumisen jälkeen sairastuu oireisiin, joita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Lisäksi tautiin saattaa sairastua, jos on ollut yhteydessä ihmiseen, jolta Wuhanin koronavirus on varmennettu.

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa yli 130 ihmistä.

Lue lisää

THL: Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa

THL: Suomessa löytyi vuorokauden aikana yhdeksän uutta koronavirustartuntaa

Suomessa todettu 51 uutta koronavirustartuntaa

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema