THL: Wuhanin koronavirukselle altistuneita on noin 15 - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

THL: Wuhanin koronavirukselle altistuneita on noin 15

THL:n mukaan Suomen tapaus on EU-maiden yhdeksäs.
Huslab tutki Helsingissä kiinalaisnaiselta otetut näytteet. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Lapin keskussairaalaan tiistaina tuodulla kiinalaisnaisella on todettu Wuhanin koronavirus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Tartunta on ensimmäinen Suomessa vahvistettu. Matkailija on kotoisin Kiinan Wuhanista.

Tiedotustilaisuudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat luonnehtivat Suomessa löytynyttä Wuhan-koronavirustapausta valitettavaksi, mutta ei odottamattomaksi. Sairastuneen naisen tila on hyvä, eikä esimerkiksi tehohoitoa tarvita.

Potilaan oireilu alkoi sunnuntaina Saariselällä. Potilas pysyy eristyksissä ainakin oireiden keston ajan. Ennen eristyksen purkamista potilaan täytyy antaa kaksi puhdasta testitulosta. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan jatkoa mietitään erikseen siinä tapauksessa, että potilas olisi hyväkuntoinen mutta virusta vielä löytyisi.

Tartunnalle mahdollisesti altistuneita on THL:n mukaan noin 15. Altistuneeksi katsotaan sellaiset henkilöt, jotka ovat viettäneet sairastuneen kanssa vähintään 15 minuuttia samassa tilassa aikana, jolloin viruksen arvellaan olleen tarttuva.

Sairaanhoitopiiri seuraa altistuneiden terveydentilaa kahden viikon ajan. Puumalaisen mukaan altistuneet otetaan välittömästi tutkimuksiin siinä tapauksessa, että he alkavat oireilla.

"Aikaikkuna, jolloin potilaan aiheuttamaa altistumista on voinut tapahtua, on ollut lyhyt", Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa. –  Helsinki-Vantaan lentoasema ei kuulu paikkoihin, joissa altistumista on voinut tapahtua.

Puumalainen myös korosti, ettei koronavirus alustavien tietojen mukaan ole erityisen herkästi tarttuva; tässä vaiheessa ei edes tiedetä, tarttuuko se juuri lainkaan silloin, kun potilaalla ei ole oireita.

THL:n mukaan Suomen tapaus on EU-maiden yhdeksäs. Saksassa ja Ranskassa on molemmissa neljä tapausta ja Suomessa yksi. Puumalainen korostaa, että Kiinan ulkopuolisten tartuntojen osalta jatkotartuntoja on ilmennyt hyvin vähän.

Huslab tutki tänään kiinalaisnaisesta otetut näytteet, jotka oli lähetetty aamulennolla Rovaniemeltä THL:lle Helsinkiin.

"Oli odotettavissa, että matkailijoiden mukanaan tuomia tautitapauksia voi tulla ilmi myös Suomessa. Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua", johtaja Mika Salminen THL:stä sanoi tiedotteessa.

Suomessa on varauduttu koronaviruksen leviämiseen. THL on päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita, ja sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan.

Salminen sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei yksittäinen tapaus muuta asiaan liittyvän huolen tilaa Suomessa. Erityisiä varotoimenpiteitä ei tarvita.

"Suomalaiset voivat suojautua yksinkertaisesti sillä, että huolehtivat käsihygieniastaan ja huolehtivat siitä, että hengityshygienia on kohdallaan. Muuten voidaan elää ihan tavallista elämää", hän painotti.

Maailman terveysjärjestö WHO kutsuu torstaina koolle uuden hätäkokouksen Wuhanin koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko virus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

Viime viikolla Ivalossa epäiltiin koronavirusta kahdella muulla kiinalaismatkailijalla. Nämä epäilyt osoittautuivat perusteettomiksi, ja hoitoon hakeutuneet päästettiin pian pois eristyksistä flunssalääkityksen kera.

Puumalainen kertoi viime viikon epäilyjen yhteydessä STT:lle koronavirusepäilyn heräävän silloin, kun ihminen 14 vuorokauden sisällä Wuhanista saapumisen jälkeen sairastuu oireisiin, joita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Lisäksi tautiin saattaa sairastua, jos on ollut yhteydessä ihmiseen, jolta Wuhanin koronavirus on varmennettu.

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa yli 130 ihmistä. Yli 5 900 ihmistä on sairastunut tautiin Kiinassa. Tauti on levinnyt eri puolille maailmaa, joskin tartunnansaaneiden määrät ovat toistaiseksi olleet verraten alhaisia.

Jo viikonvaihteessa zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ennakoi, että Suomessa olisi vielä edessä uusia Wuhanin koronaviruksen tartuntaepäilyjä.

"Yksittäisiä tartuntatapauksia tulee jollakin frekvenssillä tännekin päin maailmaa", hän arvioi tuolloin.

Vapalahti totesi, että potilaista saatujen näytteiden perusteella Wuhanin koronavirus ei ole vielä ehtinyt muuntua kovin paljoa.

"Tähän asti havaitut tartunnat näyttäisivät olevan koko lailla samaa alkuperää."

Aiemman koronaviruksen, sarsin, kohdalla nähtiin professorin mukaan, että virus kykeni muuntumaan väli-isännässä kohtuullisen nopeasti.

"Myös Wuhanin viruksen muuntuminen on mahdollista, ja varmasti sitä tapahtuu jossakin määrin", Vapalahti linjasi.

Sarsin väli-isäntä ennen ihmiseen tarttumista oli sivettikissa. Sekä sarsin että Wuhanin koronaviruksen alkuperäinen isäntä on Vapalahden mukaan lepakko.

"Wuhanin virus on sekin mitä ilmeisimmin levinnyt ihmiseen jonkin väli-isännän kautta, mutta emme tiedä, mikä se on ollut."

Toistaiseksi ei Vapalahden mukaan ole tietoa myöskään siitä, miten hanakka Wuhanin koronavirus on tarttumaan verrattuna sars-virukseen.

"Vielä on selvitettävä esimerkiksi se, miten suuri osa Wuhanin viruksen tartunnoista jää lieviksi."

Lue lisää

THL:n ylilääkäri: Koronatartunnat lisääntyneet huolestuttavasti –  49 uutta varmistettua tartuntaa

THL:n terveysturvallisuusjohtaja maakuntien kasvaneista tartuntamääristä ja koronan leviämisestä pienemmillä paikkakunnilla: "Vielä on aikaista vetää sellaista johtopäätöstä"

Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava

THL: Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa