Myrsky laantuu maanantain mittaan, mutta varoituksia on voimassa tulvista ajokeliin – junia korvataan busseilla Karjalan radalla ehkä koko päivän - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Myrsky laantuu maanantain mittaan, mutta varoituksia on voimassa tulvista ajokeliin – junia korvataan busseilla Karjalan radalla ehkä koko päivän

Huonoa ajokeliä Lapissa, Koillismaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.
Suomea riepottelee tänään myrskyinen etelätuuli. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Maanantai on talvimyrskyn koettelemassa Suomessa tuulinen, sateinen ja epävakainen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Sää on pilvinen, ja lähes koko maassa saadaan sateita. Pohjoisimmassa Lapissa lämpötila pysyttelee pikkupakkasilla ja sateet tulevat lumena, mutta jo Lapin eteläosissa ja itärajalla elohopea on nollan tienoilla ja sade räntäisempää. Muualla maassa sateet tulevat vetenä. Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla lämpötila voi kivuta yli viiden asteen.

Pohjois-Itämerellä laskennallinen aallonkorkeus on ollut yön aikana korkeimmillaan 11 metriä. Aamulla merkitsevä aallonkorkeus oli laantunut korkeimmillaan kuusimetriseksi, ja päivän aikana tuuli laantuu entisestään, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Puuskissa voidaan kuitenkin yhä yltää myrskylukemiin.

Aamuyön aikana ilman sähköä oli enimmillään runsaat 16 000 kotitaloutta, mutta aamun aikana tilanne on alkanut tasoittua. Uusia laajoja katkoksia ei näillä näkymin ole odotettavissa, arvioi meteorologi Iiris Viljamaa.

"Maa-alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa puuskavaroitukset poistuvat varmaan puolenpäivän aikaan", Viljamaa sanoo.

Sateiden ja tuulien myötä Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on voimassa tulvavaroitus. Huonosta ajokelistä varoitetaan puolestaan Lapissa, Koillismaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

Vauriot ovat häirinneet junaliikennettä Itä-Suomessa. Karjalan radalla Joutsenon ja Lappeenrannan asemien välisellä rataosuudella henkilöjunia korvataan linja-autoilla, kertoo VR. Puoli yhdeksän aikaan aamulla yhtiö arvioi, että järjestely kestää koko päivän.

Alustavan tiedon mukaan Karjalan radalla liikennehäiriön syynä on rakennustyömaalta ajolangoille sortunut pressurakennelma, Rataliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle. Vauriosta kärsitään Lauritsalan ja Muukon välissä. Rataliikennekeskukselta arvioitiin ennen kymmentä, että vian korjaaminen saattaa kestää koko päivän.

Aiemmin aamulla junaliikennettä korvattiin busseilla myös Savon radalla eri rataosuuksilla Kouvolan ja Kuopion välillä sähköratavaurion vuoksi. Yhdeksän aikaan VR kertoi, että vika on saatu korjattua ja liikenne palautuu normaaliksi. Syynä vikaan oli Rataliikennekeskuksen mukaan ajolankoja hakkaava oksa. Tällä tietoa molemmat vauriot johtuvat öisestä myrskystä, Rataliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle.

Muualla maassa junaliikenteessä ei VR:n mukaan esiinny laajoja häiriöitä.

Silja Line ja Viking Line liikennöivät tänään Suomesta Ruotsiin ja Viroon normaalisti säästä huolimatta, yhtiöistä kerrottiin STT:lle aamulla.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhtiöiden Ruotsin-laivoja jäi pysähtymättä Ahvenanmaalla myrskyisän sään vuoksi, mutta maanantaille Suomen-reittejä koskevia muutoksia ei ole tiedossa. Aamulla molemmista yhtiöistä arvioitiin, että myrsky on jo laantumassa. Yhtiöt tiedottavat mahdollisista peruutuksista ja myöhästymisistä niiden sattuessa.

Finnairin lentoihin sää ei ole vaikuttanut millään tavalla. Tämänhetkisten tietojen mukaan maanantaina yhtiön koneet lähtevät normaalisti, Finnairin viestinnästä kerrottiin aamulla.

Sateet väistyvät yön saapuessa länsirannikolta alkaen, ja tiistaista on Ilmatieteen laitoksen mukaan tulossa enimmäkseen poutainen. Sää huomenna päivällä jatkuu etelärannikolta Etelä-Lappiin pienissä pluslukemissa. Pohjois-Lapissa saadaan yhä lumisateita.

Lue lisää

Aila-myrskyn jäljiltä sähköttä vielä noin 9 000 asiakasta – sähkökatkon koki yli 100 000 taloutta

Meteorologi: Aila näyttää aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten pelastustehtäviä

Myrsky pauhaa nyt pahimmillaan – rajuimmat puuskat ravistelevat parhaillaan länsirannikkoa, mutta myös itäisten järvien rannoille povataan kovaa puhuria

Sally-myrsky toi mukanaan vedenpaisumuksen Yhdysvaltojen kaakkoisosaan