Kaupan lakko uhkaa tuoda miljoonatappiot vihannestuottajille: "Se ei ole vaihtoehto, että vihannekset jätettäisiin myymättä" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kaupan lakko uhkaa tuoda miljoonatappiot vihannestuottajille: "Se ei ole vaihtoehto, että vihannekset jätettäisiin myymättä"

Päivittäistavaran jakelun katkeaminen aiheuttaisi valtavat tappiot vihannestuottajille.
Kari Salonen
Kauppoihin toimitetaan päivittäistavarana myytäviä kasviksia samaan tahtiin kuin niitä ostetaan. Kaupoilla ei ole riittäviä varastotiloja niiden säilyttämiseen.

Kaupan alan lakko voi aiheuttaa tuottajille miljoonatappiot. Närpiöläisen Närpes Grön­saker -osuuskunnan myynti- ja markki­nointijohtaja Jonas Lundström kertoo viikkotuotannon arvon olevan noin 1,7 miljoonaa euroa.

”Se ei ole meille vaihtoehto, että vihannekset jätettäisiin myymättä. Neuvottelemme kaupan alan toimijoiden kanssa, miten tuotteet saataisiin myydyiksi.”

Näillä näkymin Palvelualojen ammattiliiton (PAM) lakko sulkisi Prismoja ja Citymarketeja helmikuun lopussa. Myös Keskon ja S-ryhmän logistiikkayhtiön Inex-Partnersin logistiikkakeskukset ovat lakon vaikutuksen piirissä.

Lundströmin mukaan keskusliikkeet kattavat noin 80 prosenttia osuuskunnan myynnistä.

”Teemme kaikkemme, että tuotteet eivät menisi hävikkiin. Jos jokin myyntiputki menee kiinni, voimme tehdä kaupan kanssa tuotekampanjoita ylisuuren volyymin myymiseksi.”

Lundström sanoo, että kampanjat tarkoittaisivat sekä tuottajahintojen että vähittäismyyntihintojen laskua.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että alan myynti nojaa lähes kokonaan vähittäiskaupan jakeluun. Tuoretuotteina myytävien vihannesten kauppa perustuu tasaiseen virtaan. Kauppoihin toimitetaan tavaraa samaa tahtia kuin esimerkiksi tomaatteja ostetaan.

Kaupan jakeluautot toimittavat tavaraa kauppoihin useita kertoja viikossa, eikä kaupoille ole tuotteiden varastointiin tarvittavia tiloja. Myös poiminta noudattaa samaa rytmiä, eikä varastointi siksi ole mahdollista.

”Hävikissä puhutaan pahimmillaan miljoonista euroista ja alkavista sadoista tuhansista kiloista,” Jalkanen sanoo.

Lue lisää

Suomi aikoo puolittaa ruokahävikin vuoteen 2030 – Luke haastaa kaikki keinot käyttöön

Kauppojen ruokahävikkiä torjutaan muutenkin kuin hukka-alella: tuotteita menee ruoka-apuun, rehuksi, bioetanoliksi tai vaikka mehuksi

Sitra haluaa lopettaa turpeenkäytön – Kauppapuutarhaliitto: Jos kasvuturve ajetaan alas, katastrofi käsillä

Ravintoloille kehitellään hiilijalanjäljen mittaria – "Vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri joukko tulee omilla teoillaan mukaan”