Kotimaa

Hengityssuojaimet loppuivat paikoin rautakaupoista – koronapelko lisää kysyntää erityisesti pääkaupunkiseudulla

FFP3-luokan hengityssuojaimia tarvitaan muun muassa rakennustöissä ja maatiloilla suojaamaan pölyltä, myyräkuumeelta sekä home- ja sieni-itiöiltä.
Aimo Vainio
Koronavirusepidemian vuoksi hengityssuojainten kysyntä on äkillisesti kasvanut varsinkin Kiinassa. Kuvan matkailijat suojautuivat saastesumulta Kiinan muurilla vuonna 2017.

Lääketukuilla on ollut viime aikoina vaikeuksia toimittaa kysyntää vastaavia määriä hengityssuojaimia apteekkeihin.

Hengityssuojainten kysyntäpiikki on kansainvälinen. Se johtuu Kiinassa puhjenneesta uudentyyppisestä koronaviruksesta ja viruksen aiheuttamasta pelosta.

Ilmiö näkyy myös rautakaupassa, kertoo kansainvälinen tuoteryhmäpäällikkö Mikko Tiesalo Keskolta.

"Kyllä se näkyy hengityssuojainten menekissä. Siinä on selkeitä alueellisia eroja, varsinkin pääkaupunkiseudulla kysyntä on merkittävästi kasvanut."

Hengityssuojainten saatavuus vaihtelee Keskolla kauppakohtaisesti. Osassa kaupoista suojaimet ovat jopa loppuneet.

Tiesalon mukaan suojaimia silti riittää toistaiseksi rakennustöihinkin.

"Tällä hetkellä en usko että vielä on aivan sellaista saatavuuspulaa, että työt jäisi sen takia tekemättä."

Tiesalon mukaan suojainten kysyntä on yllättänyt kaikki osapuolet toimitusketjussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane on kertonut Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei tavallinen kaupungissa liikkuja tai esimerkiksi asiakaspalvelutyötä tekevä tarvitse hengityssuojainta Suomessa koronaviruksen takia.

Suojainta tarvitsevat potilaat ja hoitohenkilökunta, kun epäillään koronavirustartuntaa. Myös tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleille suositellaan hengityssuojaimen käyttöä, jotta tauti ei leviä.

Tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi on olennaista, että taudin kantajan hengityssuojaimessa ei ole uloshengitysventtiiliä.

Kiinteiltä hiukkasilta suojaavat hengityssuojaimet jaetaan kolmeen luokkaan sen mukaan, kuinka suuren osan hiukkasista ne päästävät läpi.

Korkeimman suojan antava, FFP3-luokan suodatin vähentää standardin mukaan hiukkaspitoisuutta 20-kertaisesti 95 prosentissa tapauksia.

Ilmateitse tarttuvilta taudinaiheuttajilta suojautumiseen tarvitaan FFP3-luokan suodatin. Uutta koronavirusta todennäköisempi taudinaiheuttaja Suomessa on myyrän ulosteiden kautta tarttuva myyräkuume.

Jotta hengityssuojain toimisi oikein, se on asetettava tiiviisti kasvoja vasten. Suodattimen valmistajan antamia käyttöohjeita tulee noudattaa. Tiiviyttä voi kokeilla hengittämällä kiivaasti sisään, jolloin naamarin reunojen alta tulevan ilmavirran voi havaita.

Työterveyslaitoksen myyräkuumeohjeissa todetaan, ettei suodatin tiivisty riittävästi parrakkaiden ihmisten kasvoihin. Voi myös olla tarpeen kokeilla useita erilaisia suodattimia, jotta omiin kasvonpiirteisiin sopiva malli löytyy.

FFP3-suodatinta käytetään suojaamaan myös esimerkiksi home- ja sieni-itiöiltä remonttitöissä.

Lue lisää

Kommentti: Belgia kannustaa ihmisiä junamatkailuun ilmaisilla lipuilla vaikka tilanne on yksi Euroopan hälyttävimmistä – maskia ihmiset pitävät kuitenkin kuuliaisesti

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus

THL: Suomessa on raportoitu 189 uutta koronavirustartuntaa

Eduskunta valmistautuu etätyöskentelyyn, kansanedustajat koulutetaan etä-äänestämiseen