MTK ja Suomen Kylät vetoavat hallitukseen paikallisen elinvoiman puolesta ilman aluerajoja – "Kaupunkiväestömme mukaan saaminen edistää myös maaseudun kehittymistä" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

MTK ja Suomen Kylät vetoavat hallitukseen paikallisen elinvoiman puolesta ilman aluerajoja – "Kaupunkiväestömme mukaan saaminen edistää myös maaseudun kehittymistä"

Maaseutualueet kattava asukaslähtöinen kehittäminen on tärkeää Suomen elinvoiman turvaamiseksi.
Silja Viitala
"Maaseudun ja kaupunkien symbioosi on lähivuosina syvenemässä ja siksi kaupunkiväestömme mukaan saaminen edistää myös maaseudun kehittymistä", puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä sanoo.

Suomen Kylät ja MTK vetoavat eduskuntaan, jotta paikallisen kehittämisen vahvistamiseen turvattaisiin riittävät taloudelliset resurssit käynnissä olevissa EU-budjettineuvotteluissa sekä kansallisessa rahoituksessa ilman aluerajoja: maaseuduilla, saaristoissa ja kaupungeissa.

Maaseutualueet kattava asukaslähtöinen kehittäminen on tärkeää Suomen elinvoiman turvaamiseksi. Siksi on tärkeää ulottaa se koskemaan myös kaupunkeja.

Vetoomus luovutettiin eduskunnalle ja avainministereille tänään ystävänpäivänä. MTK tiedotti asiasta perjantaina.

Tiedotteen mukaan paikallinen kehittäminen vahvistaa lähidemokratiaa ja osallisuutta ja sillä on merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan. Maaseudulla on syntynyt paikallisen kehittämisen ansiosta yli 500 uutta yritystä ja noin tuhat uutta työpaikkaa vuonna 2014 alkaneen EU-ohjelmakauden aikana.

"Haluamme varmistaa, että tämä toimiva malli on EU:n tulevalla ohjelmakaudella käytössä koko maassa. Maaseudun ja kaupunkien symbioosi on lähivuosina syvenemässä ja siksi kaupunkiväestömme mukaan saaminen edistää myös maaseudun kehittymistä", puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä sanoo.

Kuluvalla EU-rahastokaudella 2014–2020 maassamme toimivat 54 Leader-ryhmää ovat rahoittaneet yli 5 000 kehittämishanketta. Niissä on syntynyt yhteiseen käyttöön infrastruktuuria ja lähipalveluita. Esimerkiksi moniin maaseudun laajakaistahankkeisiin sekä kulttuuri-, luonto- ja liikuntapaikkoihin on myönnetty Leader-tukea.

Maaseudulla paikalliskehittämisrahoitusta hakeneista 76 prosenttia on hakenut tukea ensimmäisen kerran, eli rahoitus on onnistunut aidosti aktivoimaan uusia paikallisia toimijoita mukaan alueensa kehittämiseen.

"Suomen tulisi ottaa paikalliskehittämisessä käyttöön monirahastomalli, jolloin tätä työtä edistettäisiin myös EAKR:n ja ESR:n kautta, elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta esittää.

Tällä hetkellä ainoastaan maaseutualueilla toimivat yhdistykset ja pienyritykset voivat saada Leader-rahoitusta hankkeisiinsa.

Lue lisää

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Kausityövoiman tilauslennot olivat menestys: "Tässä meillä olisi valmis malli, miten tuoda brittituristeja tautiturvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan"

MTK arvioi viljasadon jäävän paljon ennustettua pienemmäksi