Kotimaa

Kauppojen lakonuhka peruuntui – Kaupan liitto ja PAM pääsivät sopimukseen työehtosopimuksista

Kilpailukykysopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää.
Päivi Sivonen
Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui. Myös kuvassa oleva Keravan Prisma pysyy avoinna.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM pääsivät tänään perjantaina sopimukseen kaupan alan työehtosopimuksista. Sopimusten myötä kaupan alalle kohdistettu lakonuhka peruuntui. Prismat ja K-Citymarketit pysyvät näin ollen auki.

Osapuolet lähettivät asiasta tiedotteen perjantaina.

Kaupan alan työntekijöiden ja esimiesten työehdoista on nyt sovittu kahdeksi vuodeksi. Sopimus nostaa palkkoja 1.4.2020 alkaen 2,0 prosenttia ja edelleen 1.4.2021 alkaen 1,3 prosenttia.

Kilpailukykysopimuksen mukaisista työajanpidennyksistä luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää. Jatkossa vapaita ansaitaan enintään 9 nykyisen 7 vapaan sijaan. Vastaavasti kaupan työehtosopimusratkaisu sisältää monia kaupalle tärkeitä työvuorosuunnitteluun liittyviä joustoja.

Kaupan ala on suuressa muutoksessa. Osapuolet haluavat lisätä työntekijöiden valmiutta kohdata muutokset ja vahvistaa heidän osaamistaan. Jatkuvan neuvottelun periaatteiden mukaisesti sovittiin useista hankkeista ja työryhmistä, joilla pyritään huomiomaan kaupan murros.

”Neuvottelutuloksen saavuttaminen oli vaikeaa eikä sen hyväksyminenkään ollut helppoa. Palkankorotusten etupainoitteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmä säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot”, kommentoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

”Kaupan liiton tavoitteena oli neuvotella alalle työehtosopimus, joka auttaa Suomessa toimivia kauppoja menestymään ja työllistämään parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt neuvottelutuloksessa saavutettujen joustojen myötä kauppa pystyy vastaamaan aikaisempaa paremmin kiristyvän kilpailun, digitalisaation ja työn murroksen asettamiin haasteisiin”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala toteaa.

Yksityiskohtaiset tiedot sopimuksen sisällöstä julkaistaan maanantaina 17.2.

Lue lisää