Älä anna tulppaanien nuupahtaa – näin saat kimpun kestämään maljakossa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Älä anna tulppaanien nuupahtaa – näin saat kimpun kestämään maljakossa

Kaupasta ostettu tulppaanikimppu tuottaa iloa pitempään, jos osaat hoitaa sitä kotona oikein.
Markku Vuorikari
Leikkotulppaanien sesonki alkaa marraskuussa ja kestää pitkälle kevääseen.

Laitetaanko tulppaanikimppu lämpimään vai kylmään veteen? Napsaistaanko varresta pala saksilla? Lue nämä vinkit ja saat tulppaanikimpun kestämään kauemmin.

– Leikkaa kotona tulppaanien varresta pari senttiä pois. Käytä mieluummin veistä kuin saksia. Sakset litistävät varren, mikä haittaa kukan vedensaamista.

– Laita kukat viileään veteen, koska niiden pehmeä varsi ei kestä lämmintä. Maljakkoon voi vaikka pudottaa pari jääpalaa, niin vesi pysyy sopivana kauemmin.

– Jos et halua tulppaaneista honkkeleita, katso, että varsista vain noin kolmasosa on vedessä

– Tulppaanit säilyttävät ryhtinsä, jos annat kimpun imeä kääreessään vettä noin puolisen tuntia. Näin varsien nestejännitys palautuu, ja kääre antaa tukea varsille.

– Maljakkovesi on hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa. Samalla voi napsia varsista sentin parin pala pois, jos kukat ovat venähtäneet kovasti pituutta.

– Tulppaani kestää hyvin viileyttä ja säilyy pidempään jos kimppua voi pitää välillä viileässä.

Tulppaanit pitävät suvereenisti hallussaan Suomen ykkösleikkokukan titteliä. Niitä viljellään vuosittain noin 70–80 miljoonaa kappaletta. Olemme olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia.

Lue myös:

Tulppaani työllistää 50 kauppapuutarhalla – tarjolla ennätysmäiset 400 lajiketta, vain sininen puuttuu

Lue lisää

Turhake vai ihana piristys? Leikkokukillakin on ympäristövaikutuksensa – suurin osa niistä lentää kimppuun Afrikasta

Näin joulukukkasi kestävät pitkään kauniina – hyasintit ja joulutähdet viihtyvät varsin erilaisissa oloissa

Tulppaani työllistää 50 kauppapuutarhalla – tarjolla ennätysmäiset 400 lajiketta, vain sininen puuttuu

Tulppaanisesonki on kovimmillaan