Influenssaa liikkeellä viime vuosia vähemmän – epidemian huippu on kuitenkin vasta tulossa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Influenssaa liikkeellä viime vuosia vähemmän – epidemian huippu on kuitenkin vasta tulossa

Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.
Influenssan epidemian huippua odotetaan maaliskuulle. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Influenssa on levinnyt tänä talvena tavallista hitaammin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Epidemian huippu on kuitenkin vasta edessä, ja sitä odotetaan maaliskuulle. Influenssarokotteen ehtiikin vielä hyvin ottaa, THL muistuttaa. Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa.

Alueellisia eroja epidemiassa on: tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.

Influenssatartuntojen määrä on ylittänyt epidemiakynnyksen, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän. Influenssa A -virukseen sairastuneita oli keskiviikkoon mennessä tilastoitu reilut 6  500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1  000. Tilastoidut tapaukset edustavat vain pientä osaa sairastuneista.

Epidemiakynnys ylittyi tammikuun puolivälin tienoilla.

Influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta. Rokotteen saavat maksutta muun muassa yli 65-vuotiaat, 0,5–6-vuotiaat lapset, raskaana olevat ja sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Muut kuin ilmaiseen rokotteeseen oikeutetut saavat rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja voivat käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi.

"Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote", ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo THL:n tiedotteessa.

Lue lisää

THL: Suomessa kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa

THL: Uusia koronavirustartuntoja varmistunut 26 kappaletta

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema

THL: Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja tänään 33 kappaletta