Maaseudun Tulevaisuus

Kotiseudulle palaaminen ja kasvisruoka nousussa

Maaseudun Tulevaisuus 31.12.2014


Tutkija Johanna Catani huomasi kolutessaan Suomea ravintolatutkimuksen parissa, että monet nuoret kokit ovat maailmaa kierrettyään tulleet takaisin ja palanneet viime vuosina kotiseudulleen.

On ilahduttavaa, että esimerkiksi Kuopioon, Tampereelle, Jyväskylään ja Vaasaan on perustettu paljon kiinnostavia, kunnianhimoisia ravintoloita. Helsingin ja muun Suomen ero on viime vuosina tasoittunut ravintoloiden suhteen valtavasti, Catani sanoo.

”Inspiraatiota tähän on tuonut esimerkiksi Ravintolapäivä-tapahtuma.”

Paljon matkusteleva tutkija uskoo, että Suomi ei ole ravintola-alan trendien suhteen enää perässähiihtäjä, vaan pikemminkin edelläkävijä.

Esimerkiksi katuruokafestivaalit, jotka tuovat esille yhdessä syömisen eetosta, kertovat tästä. Myös viinitietämyksemme on nykyään maailman huippua. Koska meillä ei ole omaa tuotantoa, emme vedä kotiinpäin.

Catani uskoo, että ravintola- ja ruokatrendien suhteen lähivuosien nousijoita ovat esimerkiksi yksilöllisyys ja entistä rohkeampi erikoistuminen, kasvisruoka-annosten ja kasvisravintoloiden lisääntyminen sekä supper clubit eli tapahtumat, joissa ventovieraita ihmisiä kutsutaan illalliselle kotiin. Ne ovat jo lyöneet läpi Lontoossa ja Berliinissä.

Maailmalle Catani toivoisi suomalaiskokkien vievän entistä enemmän kotimaisia raaka-aineita.

”Esimerkiksi suomalainen peruna ja tatit ovat valtavan hienoja.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT