Maaseudun Tulevaisuus

Kuntia kiinnostaa turvata varallisuuttaan säätiöön

Maaseudun Tulevaisuus 11.02.2013


Kunnan omaisuuden turvaaminen säätiöittämisen avulla kiinnostaa kuntaliitoksia vastustavia kuntia. Sysmä selvittää parhaillaan, miten kunta voisi säätiöittää osan kunnan maa- ja metsävarallisuudesta.

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen mukaan säätiö takaisi, ettei omaisuus valuisi naapurikuntiin, vaan sitä voitaisiin hyödyntää sysmäläisten hyväksi.

Kyllä tämä on tietynlainen hätähuuto. Pienissä maaseutukunnissa on alkanut näivettymiskehitys, kun ne on liitetty isojen kuntien reuna-alueiksi, puuskahtaa Kitkiöjoki.

Omaisuuden säätiöittäminen on vielä hyvin harvinaista kunnissa. Tähän ovat päätyneet ennen kuntaliitosta esimerkiksi Jaala ja Kerimäki. Etelä-Savossa sijaitseva Enonkosken kunta harkitsee säätiöittämistä.

Kuntaliitolla ei ole ottanut kantaa säätiöittämiseen. Johtavan lakimiehen Heikki Harjulan mukaan se voi vaikeuttaa kuntaliitosneuvotteluita.

Kunnat ottavat riskin, että kuntaliitosneuvottelut voivat vaikeutua. En kuitenkaan usko, että säätiöittäminen olisi yleistymässä, sanoo Harjula.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT