Maaseudun Tulevaisuus

Long Play syyttää Valiota viherpesusta

Tutkivaa journalismia julkaiseva Long Play syyttää Valiota viherpesusta luomumarkkinoinnin yhteydessä. Valio kertoo muuttaneensa mainostekstiä väärinymmärrysten välttämiseksi.

Oikeutta eläimille järjestön Kristo Muurimaa kritisoi Long Playn mukaan Valion luomumarkkinointia Twitterissä.

Valion luomutuotantoa esittelevällä sivulla luki maanantai-iltapäivään asti:

”Luomutilojen vasikat hoidetaan lajia kunnioittaen, lajin erityispiirteet huomioiden; vasikat saavatkin nauttia emänsä maidosta vähintään kolmen kuukauden ikäiseksi. Eläimillä on mahdollisuus hoitaa itse vasikoitaan, jolloin ne saavat nauttia luonnollisesta olotilasta.”

Tekstiä on Long Playn mukaan vaikea lukea muuten kuin niin, että lehmät hoitavat vasikoitaan kolme kuukautta. Kun Muurimaa syytti Valiota Twitterissä valehtelusta, yritys vastasi ensin, että ”luomulehmillä on mahdollisuus hoitaa vasikkansa itse aina 3 kk:n asti”, ja kehotti Long Playn mukaan Muurimaata tutustumaan luomutuotantoon. Seuraavana päivänä Valio korjasi: ”Pahoittelut, eilinen vastauksemme oli virheellinen. Luomuvasikka ovat emänsä kanssa muutamasta päivästä noin viikkoon.”

Valion viestinnässä ollaan tietoisia tapauksesta.

"Tarkoitus ei ole johtaa ketään harhaan. Lauseella tarkoitetaan vasikan ruokkimista maidolla kolmen kuukauden ajan luomuasetuksen mukaisesti eikä sillä tarkoiteta vieroittamista", Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen kommentoi MT:lle.

"Ymmärrämme, että asia voi olla harhaanjohtavasti ilmaistu ja tulemme sen korjaamaan."

Maanantaina iltapäivällä tekstiä Valion sivuilla korjattiin:

"Luomutilojen vasikat hoidetaan lajia kunnioittaen ja lajin erityispiirteet huomioiden. Vasikoille juotetaan täysmaitoa vähintään kolmen kuukauden ikäiseksi. Luomutiloilla vasikka on emänsä kanssa tavallisesti yhdestä seitsemään vuorokautta tai sen ajan, kun emä lypsää ternimaitoa. Tämän jälkeen vasikka vieroitetaan emästään ja vasikka siirtyy ikäistensä lajitoverien seuraan."

Linkki Long Playn uutiseen: http://longplay.fi/fi/sivuaania/valio-meni-omaan-halpaansa

Muutettu 23.3. klo 17:10 Valio muutti luomutuotantoa esittelevää tekstiä.

Lue lisää

Salavideot laittoivat suojelukoiratoiminnan tauolle – Kennelliitolle luovutettu vetoomus keräsi yli 87 000 allekirjoitusta

Puolustusvoimat kielsi ohjeella piikki- ja sähköpantojen käytön koirakoulutuksessa lokakuussa 2007

Saksanpaimenkoiraliiton suojelukoirakoulutus keskeytetään – OE: "Liitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan"

Puolustusvoimat selvittää Oikeutta eläimille -järjestön väitettä sotakoirien kohtelusta koulutuksessa – järjestö tviittasi saaneensa vinkkejä koirien väkivaltaisesta kohtelusta