Maaseutu

95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua

Kolmasosa suomalaisista asuu maaseudulla. Määrä on vähentynyt prosentin vuodesta 2010. Suurin osa kaupunkikuntien pinta-alasta on maaseutua. Uusi luokitus tuntee maaseudun 250 metrin tarkkuudella.
Kari Salonen

Kaupunkien pinta-ala on noin viisi prosenttia Suomen koko pinta-alasta. Loput suomesta on maaseutua, ilmenee Suomen ympäristökeskuksen Syken ja Oulun yliopiston tekemästä luokittelusta.

Moni kaupunkikunta on pinta-alaltaan pääasiassa maaseutua, sillä kuntaliitokset ovat suurentaneet kaupunkien pinta-aloja ja kaupunkeihin on liitetty suuria maaseutualueita.

”Kaupungeista kaupunkia on kuitenkin vain vähän”, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sirpa Karjalainen tiivistää.

Vuonna 2012 maaseudulla asui 1,6 miljoonaa suomalaista. Määrä on vähentynyt prosentin vuodesta 2010. Kaupungeissa asuu 70 prosenttia suomalaisista.

Luokittelussa Suomi on jaettu 250 kertaa 250 metrin kokoisiin ruutuihin. Jokaisen ruudun väestöä, maankäyttöä ja rakennuksia tutkimalla voidaan tulkita, kuuluuko se kaupunkiin vai maaseutuun.

Ydinmaaseutu on itsenäistä aluetta

”Tavallisesti ajatellaan, että kaupunkikeskuksiin keskittyvä kehitys säteilee kauas alueille, mutta se ei pidä paikkaansa. Erityisesti ydinmaaseutu on itse toimivaa aluetta”, Karjalainen sanoo.

Ydinmaaseutu on tiiviisti asuttua maaseutua.

”Siellä on monipuolista taloudellista toimintaa ja paljon taajamia. Usein toiminta on maataloutta. Ne ovat etäällä suurista keskuksista, koska välissä on kaupungin läheinen maaseutu”, Syken tutkija Ville Helminen sanoo.

Ydinmaaseudulla asuu 625 000 suomalaista.

Luokittelu on tarkoitettu työkaluksi ja alueen oman suunnittelun apuvälineeksi. Sillä ole virallista asemaa esimerkiksi tukien myöntämisen perusteena. Kunta on edelleen pienin hallintoyksikkö.

Lue lisää

Yli puolta miljoonaa suomalaista kiinnostaa muutto näihin maisemiin – yksi asia mietityttää, vaikka luonto ja vapaa-aika vetävät puoleensa

"On realismia, että juuri nyt Suomen paikka on EU:ssa", kommentoi perussuomalaisten Purra

Perussuomalaiset saa lauantaina uuden puheenjohtajan – "Puolue tarvitsee esiintymistaitoisen ja asiallisen ihmisen johtoonsa"

Hukkaa ja hävikkiä on aina vältetty maaseudulla