Maaseutu

Aku Ankan maaseutu kuvaa lapsuuden muistoja

Aku Ankan tärkeimmät taustahahmot olivat maalaispoikia, joiden idylliset lapsuudenkuvat elävät sarjakuvassa. Maaseutu on läsnä Aku Ankan tarinoissa vieläkin. Sitä edustaa Mummo Ankan maatila.
Jaana Kankaanpää

Sekä Aku Ankan luoja Walt Disney että tunnetuin Ankka-piirtäjä Carl Barks olivat molemmat maalaispoikia.

”Maaseutua piirtäessä idylliset lapsuudenkuvat, kultaiset muistot, puskevat läpi. Lapsuuden kesät olivat aina lämpimiä”, miettii sarjakuvapiirtäjä Kari Korhonen .

Maaseutua Aku Ankka -sarjakuvissa edustaa Mummo Ankan maatila Ankkalinnaa ympäröivällä maaseudulla. Renkinä Mummolla on Hansu Hanhi.

Mummon maatilan tuotantosuuntaa on vaikea määrittää, sillä tilalla on porsaiden, lampaiden, Nantti-sonnin, Lotta-hevosen ja Päkä-vuohen lisäksi myös kanoja.

”Mummo hyvin harvoin tuskailee tuotantotukien kanssa, sitä puolta ei nähdä”, hän sanoo. ”Siitä voisi tulla tarina! Tai Roope-setä perustaa maatilan viereen ja vie kaikki tuet.”

Amerikkalaiset ladot tuttuja

Yhdysvaltalainen maalaismaisema on käynyt Korhoselle Aku Ankka -lehdestä tutuksi. ”Minulle amerikkalaiset ladot ovat tutumpia kuin ne, joita näkee Pohjanmaalla.”

Ankkalinnahan sijaitsee Yhdysvalloissa, Calisotan osavaltiossa. Sen keksi Carl Barks.

Latojen lisäksi amerikkalaista kuvastoa ovat punaiset palopostit ja jenkkityyliset postilaatikot.

Ankkalinnassa kaikki autot ovat 1950-lukulaisia. ”Nykyään autot ovat käsittämättömän tylsän näköisiä, niitä ei erota toisistaan, 1950-luvun autoja on kivempi piirtää.”

Lue lisää

Suomalaisanimaatio pääsee Disneyn tuotantoon – Keltainen Lumimies esitetään amerikkalaisjätin kanavilla ja videopalveluissa Euroopassa, Afrikassa ja Lähi-idässä

Argentiinalaiset surevat 88-vuotiaana kuollutta rakastetun Mafalda-sarjakuvan isää

Tiitu Takalo sai aivoverenvuodon yllättäen alle nelikymppisenä – nyt elämä jakautuu aikaan ennen ja jälkeen sairastumisen

Kirja-arvio: Yllättävä aivoverenvuoto suisti sarjakuvataiteilijan elämän uomastaan – omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävästi suurta pelkoa