Maaseutu

”Ei enää radanvarteen päällekkäin”

Kaikkien ei tarvitse tunkea asumaan radanvarteen päällekkäin, sanovat metropolin vaihtoehdoksi julistautuneet Pukkila, Myrskylä ja Lapinjärvi. Kuntien mielestä maalla täytyy saada asua ja sinne on voitava rakentaa.
Kari Salonen

Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven kuntien mielestä maalla täytyy saada asua ja sinne on voitava rakentaa. Nämä itäisen Uudenmaan kunnat tarjoavat väljyyttä ja maaseutuasumista kohtalaisen halvalla ja kohtalaisen lähellä pääkaupunkia.

Rakentaminen ja uudet asukkaat ovat maaseudun uusiutumiselle välttämättömiä eikä maaseutu muuten pysy hengissä.

Pukkilan kunnanhallituksen elinvoimajaoston puheenjohtaja Juha Maunon mukaan väliportaan viranomaisten otteet tulkittaessa maalle rakentamisen ehtoja alkavat mennä välillä tulkintavallasta mielivallan puolelle.

Viranomaisten lähtökohta on kaavoituksessa ja yhdyskuntarakenteessa suosia tiiviitä kerrostaloja aivan joukkoliikenteen asemien vieressä, eli suositaan ”radanvarressa päällekkäin” asumista.

Kaavaehdotukset alkavat muistuttaa entistä Neuvostoliittoa, jossa kylien päälle vedettiin ruksit, siis päätettiin ettei niillä ole tulevaisuutta.

Tiivistämistä perustellaan kasvihuonekaasujen pienentämisellä. Kuitenkin ydinkeskustoiden asukkaiden päästöt asukasta kohti ovat suuremmat, kun kaikki kulutus ja palvelujen käyttö sekä esimerkiksi lentäminen otetaan huomioon.

Pukkila, Myrskylä ja Lapinjärvi eivät ole kaupunkeja vastaan, mutta tarjoavat maaseutuasumiselle mahdollisuuden, kunnat toteavat julistuksessaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nurmijärvi-ilmiö täällä taas

Ihmiskoppeja metropoliin

Kansa ei osta eliitin metropoliunelmaa