Maaseutu

Ei tilaa hirville, jos käyttää Rexonaa

Voimakkaan hajuinen palasaippua ehkäisee hirvituhoja taimikoissa. "Siellä missä saippuoita oli, latvuksia ei ollut syöty", kertoo saippuaa kokeillut metsänomistaja.
Markku Vuorikari
Kannattaisiko hirvinauhojen sijasta kokeilla voimakkaan hajuisen saippuan ja nailonsukan yhdistelmää taimikkotuhojen ehkäisemiseksi?

Karhuja karkotetaan Pohjois-Karjalassa Wunderbaumeilla.

Etelä-Savossa puolestaan on menestyksellä käytetty espanjalaista palasaippuaa hirvien taimikkotuhojen torjuntaan.

"Ensin nauroin koko idealle, mutta huomasimme, että konsti tehoaa. Siellä missä saippuoita oli, latvuksia ei ollut syöty, kertoo Marjatta Luukka-Mieskolainen muutaman vuoden kokemuksesta Kangasniemellä sijaitsevissa metsissä.

Saippua ämpärin suojaan

Myös Suvi Kaljunen sanoo kuulleensa saippuan käytöstä sukulaiseltaan. Hän kertoo Maaseudun Tulevaisuuden Facebook-sivulla Suomessakin tuttujen saippuoiden tehosta:

"Muistelisin setäni karkottaneen hirviä taimikoista Lux- ja Rexona -palasaippuoilla. Saippuaan reikä, samoin ämpärin pohjaan ja naru-solmuvirityksellä saippua ämpärin suojaan sateelta ja tilusten laitamille. Ei ollut hirvistä haittaa kuulemma", hän kirjoittaa viestiketjussa, jossa puhutaan karhujen häätämisestä Wunderbaum-hajukuusien avulla.

Samaisessa keskustelussa Riitta Neenberg sanoo pitävänsä hajusteiden käyttöä hyvänä vinkkinä. "Hirvimiehiä kielletään jopa käyttämästä saippuaa."

Tai naisten polvisukkaan

Marjatta Luukka-Mieskolainen on rahdannut mIehensä Veikko Mieskolaisen kanssa taimikko-saippuoita matkalaukuissaan Espanjasta, jossa he viettävät talvet.

Sikäläiset kodinkemikaalit ovat huomattavasti tömäkämmän ja ärmäkämmän hajuisia kuin Suomessa myytävät. Ja ne ovat myös monta kertaa halvempia.

"Halkaisimme saippuat kahtia, sujautimme palat naisten nailonisiin polvisukkiin ja ripustimme syksyisin puiden oksille 50–150 metrin välein. Monin paikoin vielä keväälläkin oli saippuapalaa sukissa jäljellä", Luukka-Mieskolainen kertoo.

"Etenkin sateen jälkeen, kun palat olivat kastuneet, metsässä tuoksui todella voimakkaasti saippualta."

Lue myös:

Wunderbaum karkottaa karhut Pohjois-Karjalassa

Tuleeko Wunderbaum-petokarkotin susia ja karhuja vastaan?

Lue lisää

Säilytetään metsät terveinä

Lähes 40 000 hirveä nurin tähän mennessä – metsästysaika jatkuu 15. tammikuuta asti

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

Hirvien nopea kuolema kiimatappelussa hämmentää – asiantuntija kertoo, kuinka se on mahdollista