Maaseutu

Ensimmäiset maaseudun kehittämisohjelmat hyväksytty

Ohjelmien avulla rahoitetaan maataloutta ja maaseudun kehittämistä 8,3 miljardilla eurolla kuuden vuoden aikana. Ensi viikolla hyväksytään kuusi lisää. Kaikkiaan ohjelmia on 118 kappaletta.
Sami Karppinen

BRYSSEL (MT)

Ensimmäiset kolme maaseudun kehittämisohjelmaa vuosille 2014–2020 on hyväksytty Euroopan komissiossa. Nyt hyväksyttiin Puolan, Tanskan ja Itävallan ohjelmat. Suomen ehdotus ohjelmaksi hyväksyttäneen ennen vuoden loppua.

Ohjelmat ovat maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan merkittävä työkalu työpaikkojen saamisessa ja pitämisessä maaseudulla.

”Esimerkiksi Puolan ohjelman tavoitteena on tuottaa 22 000 työpaikkaa maaseudulle. Lisäksi se auttaa 200 000 maatilaa ja 1 800 tuottajaryhmää tekemään investointeja”, Hogan sanoo.

Tanskassa ohjelman avulla yritetään tuplata luomuviljelyn ala.

Itävalta puolestaan aikoo kouluttaa 600 000 maanviljelijää. Itävallassa rahojen avulla rakennetaan maaseudun laajakaistaa niin laajasti, että se koskettaa puolta maaseudulla asuvasta väestöstä.

Hogania on kritisoitu ohjelmien hitaasta hyväksymisestä. Ohjelmat sisältävät investointitukia maatiloille ja maaseudun yrityksille. Hitauden vuoksi on monen hanke lykkääntynyt.

”Jotkut maat tekivät ehdotuksensa nopeammin kuin toiset. Ne on tehtävä huolellisesti”, Hogan vastasi kritiikkiin.

Kehittämisohjelmien kautta rahoitetaan maataloutta ja maaseudun sosiaalisia yhteisöjä 95,6 miljardilla eurolla kuuden vuoden aikana.

Suomen ohjelman rahoituksen määrä on 8,265 miljardia euroa. Hallitus hyväksyi Suomen ehdotuksen huhtikuussa.

Suomessa ohjelmaan sisältyy maatalouden luonnonhaittakorvaukset. Niihin kuluu lähes puolet Suomen ohjelman rahoituksesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aluekehittäminen ei voi perustua suuruuden logiikkaan

Kaikkonen: Mahdolliset EU-tappiot maataloudelle korvataan kotimaisista rahoista täysimääräisesti

Maaseutualueiden väkilukua aliarvioidaan