Maaseutu

Huolehdi pellon hiilitaseesta; ravinteet ja vesi pysyvät

Suomella olisi mahdollisuus toimia maaperän hiilitaseen hoidon osalta suunnan näyttäjänä, kirjoittaa ympäristötarkastaja Toni Pöntelin.
Pekka Fali
Lannan ravinteita voitaisiin kierrättää alueellisten lantavarastojen kautta.

Kestävän kehityksen kovaa ydintä on ymmärtää, miten hoitaa maaperän normaalia hiilitasetta. Näin estetään ravinnevalumia ja samalla maaperän vedenpidätyskyky kohenee.

Kokeilemalla, tutkimalla ja viemällä tätä ymmärrystä maailmalle, voimme – jos emme suorastaan parantaa maailmaa – ainakin muuttaa ihmiskunnan tulevaisuutta siedettävämmäksi ja vähemmän katastrofaaliseksi, kirjoittaa Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Toni Pöntelin maanantaina MT:ssä ilmestyvässä yliöartikkelissa.

Hän ehdottaa alueellisten lantavarastojen synnyttämistä. Näin arvokasta karjanlantaa voitaisiin kierrättää sitä tarvitseville viljelijöille sieltä, missä lannasta on ylitarjontaa.

Pöntelin kutsuu tätä resurssiviisaudeksi, josta usein puhutaan lähinnä suuriin kaupunkeihin liittyen.

Siellä missä lannoitukseen käytetään edelleen teollisesti valmistettuja lannoitteita, Pöntelin suosittaa hoitamaan maata ja sen eliöstöä eloperäisillä aineksilla kuten kompostilla, kompostilietteellä tai vaikka turpeella.

"Näin saisimme Suomen viljelymaasta taas hiilinielun, vähentäisimme pelloilta tulevaa vesistökuormitusta suojavyöhykkeiden lisäksi itse viljeltävässä maassa, sekä suojelisimme samalla myös ilmastoa", Pöntelin kirjoittaa.

Lue lisää

Uusi viljelijöiden sananlasku: ”Ei oppi ojaan kaada, vaan maan parantaa"

FAO: Ruuantuotanto on riippuvainen terveestä maaperästä – maatalouskemikaalit ja ilmastonmuutos uhkaavat eliöstöä

Pellon lähettämä gammasäteily kertoo, minkä verran ravinteita pintamaassa on

Maaperän kosteutta mittaavan Soil Scoutin kehittäjä tähtää maailmalle – voitti juuri Agri-Inno -palkinnon