Maaseutu

Intialainen suurfirma hamuaa lennokkiyhteistyötä metsäyhtiöiden kanssa

Lentävät apulaiset ovat tulossa töihin pelloille ja metsätalouden hoitoon. Parhaillaan ne tarkkailevat Lapissa, millainen hillasato on luvassa.
TCS / Jirimiko Oranen
Kansainvälinen Tata Consultancy Services pyrkii Suomessa lennokkiyhteistyöhön muun muassa metsäyhtiöiden kanssa.

Suomessa toimiva intialaisyritys havittelee lennokasta yhteistyötä metsäyhtiöiden kanssa. Tata Consultancy Services on kehittänyt drone-lennokin, joka tulee kameroineen avuksi esimerkiksi metsävarantojen laskemiseen, hakkuujälkien tarkkailuun ja myrskytuhojen kartoitukseen.

"Metsä on Suomelle tärkeä raaka-aine ja vientituote. Täällä pitää ottaa nopeasti hyöty digitalisaatiosta irti ja sitä kautta repiä kilpailuetua maailmalla", sanoo TCS:n digitaalisesta transformaatiosta vastaava johtaja Tommi Mäkinen.

Yrityksen tähtäimessä on päästä pilottihankkeeseen vuoden kuluessa.

Kamera tutkii myös hillasatoa ja energiapuukasoja

Myös Luonnonvarakeskus on hankkinut juuri kaksi miehittämätöntä kopteria käyttöönsä. Laitteet rakensi Luken toiveiden mukaan pohjoiskarjalainen firma Virtual Worx. Kopterit sijaitsevat Joensuussa mutta pörräävät tarpeen mukaan ympäri maata.

Parhaillaan Luke kuvaa Lapissa muun muassa hillan kukintaa ja selvittää, miten marjasatoarvioiden tekeminen onnistuu kuvamateriaalin avulla.

Luken vanhempi tutkija Henri Vanhanen kertoo, että miehittämättömillä koptereilla on Suomessa jo aiemmin tehty jonkin verran metsäkartoituksia sekä pelloilla tauti- ja lannoitustarvekartoituksia.

"Niin lentävät laitteet kuin kameratkin ovat kehittyneet huimasti, joten koko ajan pyritään ideoimaan ja laajentamaan niiden käyttöä. Nyt metsäpuolella on suurta mielenkiintoa esimerkiksi energiapuukasojen laadunvalvontaan ja syttymisriskien arviointiin."

Vanhanen kertoo Luonnonvarakeskuksen pyrkivän saamaan kanssaan suunnittelupöytään jo olemassa olevia sekä start up -yrityksiä ja auttamaan näitä sekä koptereiden että tietokonesovellusten kehittämisessä.

Tekesillä on juuri meneillään Lennokit ilmaan – business tutkassa -ideahaku lennokkien hyödyntämiseksi liiketoiminnaksi asti. Tekes tähtää siihen, että firmat lähtisivät kunnolla kehitystyöhön ja pärjäisivät tuotteillaan myös kansainvälisillä markkinoilla.

Lue lisää

Ahmakanta on vahvistunut 20 viime vuoden aikana – Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläinmäärä oli kevättalvella 390–400 yksilöä

Ministeriö esittää kahdeksan ahman metsästyskiintiötä – viime vuoden kiintiö oli yhtä suuri ja siitä ammuttiin neljä eläintä

Virhe vaati selvitystyötä

Lennokkien lennättäminen eduskunnan alueella kielletään