Maaseutu

Jälleenrakennusaika tulee tutuksi Pekka Kyytisen valokuvissa

Valokuvaaja Pekka Kyytinen kuvasi sekä elämää Kurkijoella 1930- ja 1940-luvuilla ja sodan jälkeistä jälleenrakennusaikaa.
Pekka Kyytinen 7 Museovirasto
Naiset palaamassa karjan kanssa Kurkijoelle jatkosodan aikana.

Museovirasto on julkaissut Kuvakokoelmat.fi-palvelussa 4 500 kuvaa valokuvaaja Pekka Kyytisen (1906–1974) kokoelmasta.

Kuvat kertovat Suomen jälleenrakennuksen ajasta ja monista suomalaisen elämän keskeisistä ilmiöistä 1930–1960 -luvuilla.

Pekka Kyytisen kulttuurihistoriallisesti merkittävässä kokoelmassa on kaikkiaan noin 50 000 kuvaa. Kokoelmaa on digitoitu Museoviraston Kuvakokoelmat-yksikössä osana tuhoutumisvaarassa olevien kuvien pelastusdigitointiprojektia.

Pekka Kyytinen oli lähtöisin Kurkijoen Särkijärveltä ja hän kuvasi paljon Kurkijoen ihmisiä sekä 1930- ja 1940-lukujen maalaiselämää. Karjalaisuus ja perinteen vaaliminen kulkivat tärkeinä aiheina läpi hänen uransa.

Sodan aikana Pekka Kyytinen toimi TK-kuvaajana.

Valokuvaamisen lisäksi Kyytinen oli myös lehtitoimittaja ja toimitti useita kirjoja.

Nyt digitoitu aineisto sisältää kuvia laajasti ympäri Suomen.

Kameran eteen on päätynyt tavallisia ihmisiä arkisissa puuhissa, mutta myös Suomen johtohenkilöitä. Mukana on kylä- ja kaupunkinäkymiä ja rakennuskuvia.

Kuviin voi tutustua Museoviraston palvelussa osoitteessa www.kuvakokoelmat.fi.

Lue lisää

Museo­virasto ja Kyminlinna

Löysitkö pellolta keskiaikaisen kolikon? Museoviraston asiantuntija kertoo, miten silloin kuuluu toimia

"Nyt liikkeellä ovat kansalaiset, jotka kokevat tämän museon koskettavan heidän elämäänsä” – ainakin nämä viisi paikkakuntaa ovat mukana kisassa erä- ja luontokulttuurimuseosta

Museot ovat avanneet oviaan tiukoin kävijärajoituksin – viime vuonna kävijämäärät putosivat kolmella miljoonalla, vaikka joitain kävijäennätyksiäkin tehtiin