Maaseutu

Jokamiehenoikeudet sallivat oudotkin harrastukset

Monenlaiset harrastukset tuovat ihmisiä luontoon. Boulderoijalla ja geokätkijällä on samat jokamiehenoikeudet kuin marjastajalla ja hiihtäjällä, muistuttaa Anne Rautiainen Suomen Latu ry:stä.
MT:n arkisto

Ihmisten arvot ja kokemukset ohjaavat käsityksiä jokamiehenoikeuksista, arvelee Anne Rautiainen Suomen Latu ry:stä.

”Ihmisillä on sisäänrakennettu arvomaailma, että retkeily on hyvä juttu. Sitä saa tehdä, kuten myös hiihtää ja pyöräillä. Mutta sellaisista tekemisistä, jotka ovat itsellemme vieraita, sanomme, ettei niitä saa tehdä jokamiehenoikeuksilla. Kiipeilijät törmäävät siihen tosi paljon.”

Harva edes tietää, mitä on esimerkiksi boulderointi. Se merkitsee kiipeilyä ilman varusteita siirtolohkareiden tai matalien kallioiden päälle.

Boulderointi on sallittua siinä missä muukin virkistyskäyttö. Perusperiaate on, että maanomistajan maankäyttöä ei saa haitata, eikä muutenkaan aiheuttaa vahinkoa.

”Jokamiehenoikeudet mahdollistavat erittäin tasa-arvoisen luonnon saavuttamisen. Poliittisesti ne ovat niin tärkeitä, että niiden säilyttäminen todetaan jopa hallitusohjelmassa.”

Rautiainen puhui torstaina Helsingin yliopiston kansainvälisen soveltavan estetiikan instituutin seminaarissa Lahdessa.

Suomalaisten oikeat ja väärät käsitykset jokamiehenoikeuksista ovat tulleet Rautiaiselle tutuksi. Hän on toimittanut viime syksynä ilmestyneen jokamiehenoikeuksia esittelevän oppaan. Tänä vuonna hän on kiertänyt esitelmöimässä jokamiehenoikeuksista lukuisissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea.

Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella -oppaan voi ladata verkosta täältä:

http://www.suomenlatu.fi

Lue lisää

Roskaajille kuri ja järjestys

Entä jos oikeasti luonnossa liikkumisen buumi jatkuu koronan jälkeenkin?

Taajamien lähimetsiä käytetään kaatopaikkana ja metsänomistaja kuittaa laskun: "Sohva sinne, kodinkoneet tänne, muuttokuorma tuonne – sitä on koko ajan"

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”