Maaseutu

Jopa 99 poliisia poistuu harmaan talouden torjunnasta

Maaseutu 24.06.2015

Poliisi on jäämässä vaille lisärahoitusta harmaan talouden torjuntaan tulevina vuosina. Kevään budjettiriihessä lisämäärärahoja lupailtiin syyttäjälaitokselle ja verohallinnolle.


Jaana Kankaanpää
Syyttäjille ja verottajalle on luvassa lisärahoitusta harmaan talouden torjuntaan. Poliisi on kuitenkin jäämässä nuolemaan näppejään.

Harmaan talouden torjunta oli yksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kärkihankkeista. Poliisi palkkasi 6,4 miljoonalla eurolla 99 tutkijaa talousrikoksia selvittämään.

Rahoituksen loppuessa suurin osa tutkijoista joutuu poistumaan tehtävistään, kertoo sisäasiainministeriön poliisitarkastaja Antti Simanainen.

Vaarana on, että talousrikosjuttuja alkaa taas kertyä poliisin pöytälaatikkoon.

Uudessa hallitusohjelmassa pyritään kuitenkin saavuttamaan jopa 150 miljoonan euron lisätulot muun muassa kitkemällä harmaata taloutta.

"Hallitusohjelmassa mainitaan, että harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti. Sehän tarkoittaa ilman muuta myös poliisia ja muita esitutkintaviranomaisia”, Simanainen muistuttaa.

Harmaan talouden torjunnasta saatavista tuloista on vaikeaa muodostaa kokonaiskuvaa. Huomioon tulisi ottaa rangaistusluontoisten verojen ja sakkojen ohella esimerkiksi pelotevaikutukset ja vapaan kilpailun edistäminen.

Verohallinnossa ei vielä olla tietoisia uuden hallituksen toimista harmaan talouden torjunnassa. Esille on noussut niin kutsuttu aktiivisen katumisen malli, jossa kätkettyjä tuloja voi palauttaa verotettavaksi ilman pelkoa oikeusvastuusta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT