Maaseutu

Kalastajakunta ikääntyy

Sisävesillä riittää edelleen ammattikalastajia, mutta heidän keski-ikänsä alkaa olla korkeahko. ”Eläköidyttäessä ei välttämättä löydetä kalastuksen jatkajaa. Jonkinlainen houkutin ammattikalastuksen pariin pitäisi saada”, kertoo Veli Heinonen sisävesiammattikalastajien yhdistyksestä.
Pentti Vänskä

Päätoimisia kalastajia on tällä hetkellä noin 200.

”Eläköidyttäessä ei välttämättä löydetä kalastuksen jatkajaa. Jonkinlainen houkutin ammattikalastuksen pariin pitäisi saada”, sanoo Heinonen.

Erääksi intoa laskevaksi tekijäksi hän mainitsee lupien saamisen hankaluuden. Vesialueiden omistajat suhtautuvat paikoin ihmeen nihkeästi ammattikalastukseen.

Alalla on selvästi eniten yritteliäisyyttä isoilla vesillä, joilla saa helposti lupia. Omistajat eivät usein niitä anna, koska haluavat pitää muikkukannat vahvoina esimerkiksi istutettujen lohikalojen ravinnoksi.”

Troolin vetämiseen vaaditaan suuria vesialueita, ja jos joku keskeisen vesialueen omistaja ei lupaa anna, kalastus hankaloituu. Hurjimmillaan Saimaalla on pyydetty yli kymmentätuhatta euroa vuotuisesta kalastusoikeudesta.

42 vuotta ammattia harjoittaneen, neljännen polven kalastajan Heinosen poika tulee aikanaan jatkamaan yritystä. Lapsenlapsilta ei ole vielä tiedusteltu tarkempia urasuunnitelmia.

Lue lisää

Tuontikala ui lautaselle

Kalakansalle kotimaista

Merimetsoalueiden ahven- ja kuhasaaliit eivät ole pienentyneet

Kalterit pysäyttävät norpan – uudella rysällä voi kalastaa myös verkkokalastusrajoitusaikaan