Maaseutu

Keränen: "Vihreille on paljon tilausta maaseudulla"

Maaseutu 19.02.2016

Maaseutu- ja erävihreiden uusi puheenjohtaja Silja Keränen on aktiivinen metsänomistaja.


Pekka Fali
Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen työskentelee pienessä kajaanilaisessa konsulttifirmassa. Hän lukee ahkerasti Maaseudun Tulevaisuutta ja käyttää luetut lehdet moneen eri tarkoitukseen.

"Haluan tuoda vihreyttä maaseudulle ja maaseutua vihreisiin", toteaa Silja Keränen. Hänet valittiin vihreiden viime kesän puoluekokouksessa Maaseutu- ja erävihreiden (Mevi) puheenjohtajaksi.

Keränen on ympäristötekniikan diplomi-insinööri, jota elämä on kuljettanut Oulun, Kuopion, Singaporen ja Helsingin kautta takaisin kotikonnuilleen Kajaaniin. Vuonna 2011 Singaporessa eduskuntavaalien tulosta seuratessaan Keränen (silloinen Pietikäinen) vakuuttui, että äänestäminen ei riitä.

Hän liittyi vihreisiin. Puoluevalintaansa hän perustelee sillä, että vihreät pyrkii jättämään elinkelpoisen maapallon tuleville sukupolville ja huolehtimaan heikoimmista. Keränen kipusi Kajaanin kaupunginvaltuustoon ensi yrittämällä 2012.

City-puolueella jäseniä myös syrjäseuduilla

Maaseutu- ja erävihreiden jäseniä Keränen kuvailee äärimmäisen asiantunteviksi. Tietämystä on monelta alalta.

"Vihreillä on osittain todenmukainen kuva city-puolueena. Jäseniä on kuitenkin myös syrjäseuduilta", Keränen sanoo.

Hänen mukaansa Mevi saa puolueessa äänensä kuuluviin. Substanssiosaamista arvostetaan. Puolueen ulkopuolella vihreiden maaseutusiipi on jäänyt vähälle huomiolle.

"Vihreälle puolueelle on paljon tilausta maaseudulla", Keränen uskoo.

Vuonna 2011 perustetun järjestön listoilla on 160 vihreää Helsingistä Sevettijärvelle.

Etämetsänomistaja kannustaa puurakentamiseen

Metsäpolitiikka on erityisen lähellä Keräsen sydäntä, sillä hän on metsänomistaja itsekin. Palstat sijaitsevat hänen vanhempiensa kotitilojen läheisyydessä Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa.

"Sukupolvenvaihdos tehtiin ajoissa. Itse en kuitenkaan ehdi paljoa metsiäni hoitaa, vaan teetän työt ulkopuolisella." Puukauppojakin hän on tehnyt.

"Puuta kannattaa käyttää. Se on hyvä materiaali, etenkin rakentamiseen."

Keräsen mielestä uusia, puun käyttöä lisääviä sellutehdasinvestointeja ja bioenergiatavoitteita miettiessä pitäisi muistaa ekologinen kestävyys.

"WWF:n mukaan ekologinen kestävyys voidaan turvata, jos hakkuissa pitäydytään suurin piirtein nykytasossa."

Toteutuvat ja suunnitellut uudet investoinnit lisäävät vuotuista puunkäyttöä 10–15 miljoonaa kuutiometriä.

Silja Keränen

Asuinpaikka: Kajaani

Ikä: 32

Millä ja missä luet MT:tä? Kotona luen paperilehteä keittiön pöydän ääressä.

Mitä teet lehdelle lukemisen jälkeen? Osan käytämme lattian suojana jänisten nahkomisessa, osan viherkasvien mullanvaihdossa. Luettuja lehtiä annamme myös eteenpäin muille luettaviksi, minkä jälkeen ne päätyvät edelleen kukkakauppaan kukkien kääreeksi.

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? Parasta on, että ajankohtaisia maaseutuasioita käsitellään laajasti. Osassa mielipidekirjoituksia paistaa vihreiden vastustus. Toivoisin hieman positiivisempaa suhtautumista ehdotuksiin, joilla maa- ja metsätaloutta saataisiin kestävämmälle pohjalle. Ratkaisuhakuisuutta ei tarvitse ottaa hyökkäyksenä elinkeinoa kohtaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT