Maaseutu

Koirasusi tunnistetaan haitalliseksi vieraslajiksi

Suomessa on jopa tuhat koirasutta, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) toteaa.
Markku Vuorikari
Jatkossa koirasudet tunnistetaan erilliseksi sudesta poikkeavaksi vieraslajikseen. Kuvan susi elää Ähtärin eläinpuistossa.

Maa- ja metsätalousvaliokunta sai tänään keskiviikkona valmiiksi mietintönsä, jossa koirasusi tunnistetaan haitalliseksi vieraslajiksi. Mietintöä on valmisteltu valiokunnassa kuukauden ajan.

"Olen tosi iloinen, että mietintöön saatiin nyt kirjaus koirasusien tunnistamisesta vieraslajiksi", kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) toteaa.

Kalmari painottaa, että koirasusi on käyttäytymiseltään erityyppinen kuin tavanomainen susi.

"Maaseudulla asuvien ihmisten on aivan mahdotonta pärjätä suurpetojen tai susien kanssa, jos sinne on sekoittunut vierasta ainesta. Koirasusien perimä johtaa siihen, että niille on luonteenomaista olla pelkäämättä ihmistä ja pyöriä pihapiireissä."

Susilainsäädäntö uudistuu

Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa vuodelta 2015 linjataan nyt, että koirasusien maahantuontia ja kasvatusta varten luodaan uutta lainsäädäntöä.

Sääntelyn yksityiskohdista sovitaan eläinsuojelu-, metsästys- ja vieraslajilainsäädäntöä uudistettaessa.

Nykyisestä lainsäädännöstä puuttuu oikeudellinen perusta kieltää sellaisten koiraristeymien, joiden vanhempina on aikaisemmissa neljässä sukupolvessa luonnonvaraisten lajien yksilöitä, maahantuonti, hallussapito, välittäminen tai myynti seura- tai harrastuseläimeksi.

Euroopan luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien suojelusta tehdyn sopimuksen mukaisen pysyvän komitean suosituksessa tarkastellaan myös lemmikkeinä pidettävien koirasusien asemaa.

Komitean raportissa suositellaan lemmikkeinä kasvatettavien koirasusien kieltämistä tai niiden pidon rajoittamista.

Maa- ja metsätalousvaliokunta toteaa, että koirasuden määrittäminen haitalliseksi vieraslajiksi mahdollisesti tehostaa geneettiseltä perimältään puhtaan susikannan suojelua.

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan Suomessa on jopa tuhat koirasutta, joista useimmat eivät ole luonnossa vaan tarhattuina, Anne Kalmari kertoo.

"On selvää, että luonnossa on jo paljon sekoittunutta ainesta ja susikantaa on vaikea pitää puhtaana. Luonnonvarakeskuksesta saatu arvio koirasusien valtavasta määrästä tuli meille kansanedustajille kuitenkin järkytyksenä", Kalmari summaa.

Juttuun korjattu 3.12. klo 18.08 kohta: Suomessa Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan on jopa tuhat koirasutta. Oikea lähde on maa- ja metsätalousministeriö. Kalmari oikaisi antamansa virheellisen tiedon tänään.

Lue lisää

Lampaat nitistävät haitallista ja nopeasti leviävää jättipalsamia tehokkaasti – Jyväskylässä on saatu hyviä kokemuksia nelijalkaisista torjujista

Lähes 8 500 susihavaintokirjausta Tassu-järjestelmään – vuoden takaiseen verrattuna pari- ja laumahavaintojen yhteismäärä on kasvanut lähes tuhannella

Yksin kuljeksivia susia on liikkeellä ennätysmäärä hyvän pentutuoton seurauksena

"Rajat susikannan kasvulle", vaatii Metsästäjäliitto – susikannan selvä kasvu mahdollistaa kannanhoidollisen metsästyksen