Maaseutu

Lähihunaja houkuttelee uusia yrittäjiä mehiläistarhaajiksi

Ennätysmäärä kiinnostuneita osallistuu mehiläishoidon peruskurssille Raisiossa. Nuorin kurssilainen on 10-vuotias, vanhin 70.
Markku Vuorikari

Talven ja kevään mehiläishoidon peruskurssit ovat keränneet innokkaita osallistujia. Lähiruokainnostus, tietoisuus mehiläisten merkityksestä pölyttäjinä ja kaupunkimehiläistarhaus ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan mehiläishoidosta, arvioi Veikko Mustalahti .

Mustalahti kouluttaa Raisiossa Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat ry:n peruskurssilla lähes 80:aa uutta tarhaajaa iältään 10–70 vuotta.

Osallistujamäärä yllätti järjestäjät, sillä aikaisempina vuosina kurssilaisia on ollut kolme- neljäkymmentä.

Mehiläistarhauksen aloittamista vaikeuttaa, että pesiä mehiläisineen ei ole myynnissä niin paljon kuin niitä haluttaisiin ostaa.

”Osa joutuu odottamaan heinäkuuhun, jolloin mehiläispesien määrää voidaan lisätä tekemällä niin sanottuja jaokkeita”, Mustalahti kertoo.

Jaoke tehdään siirtämällä osa vahvasta mehiläisyhteiskunnasta sekä uusi kuningatar uuteen pesälaatikkoon.

Mehiläispesää mielivän kannattaa hankkia vain terveitä mehiläisiä, jotta haitallinen mehiläisten tauti esikotelomätä ei leviä. Jos ostettavien mehiläisten tautitilanteesta ei ole tietoa, ei niistä kannata maksaa normaalihintaa. Yksi pesä mehiläisineen maksaa noin 350 euroa.

SML tekee tänä vuonna seurantatutkimuksen ostettujen pesien laadusta ja esikotelomätätilanteesta kerätäkseen tietoa, kuinka yleinen ongelma esikotelomätä on ostopesissä.

Tietoa mehiläishoidon kursseista http://www.mehilaishoitajat.fi

Lue lisää

Lämmin sää saa tarhamehiläiset parveilemaan – ilmoita mehiläisparvesta verkossa

Kevääseen heräävä karhu saattaa suunnata ryöväämään mehiläispesää – sähköaita tepsii useimpiin mesikämmeniin, vaikka ovelimmat ohittavat tämänkin esteen

"Näyttää simppeliltä, eiköhän kokeilla itsekin", tuumivat suodenniemeläiset – pistivät pystyyn oman tislaamon ja kehittivät oman hunajaviinan

Yle: Koronakeväänä suomalaiset hamstrasivat hunajaa ja napsivat vitamiineja