Maaseutu

Lahna- ja särkituotteet saapuvat ensi vuonna kauppoihin

Niin sanotut roskakalat muuttuvat arvokaloiksi, kun niistä tehdään ruokaa. Jo ensi vuonna kuluttajat voivat poimia kaupan pakastealtaasta maukasta lähikalaa.
Jaana Kankaanpää

Tuoretuotteiden tuotantoon erikoistunut yritys Caternet tuo lähikalan kuluttajien saataville. Tarkoitus on hyödyntää vesistöjen hoitokalastuksista kertyvää saalista, roskakaloina pidettyjä särkeä ja lahnaa. Tähän asti saaliita on kuskattu kylmästi kaatopaikalle.

Tuotteet ovat valtaosin pakasteita, kuten kalamassasta tehtyjä pihvejä ja muita helposti kotikeittiöissä valmistettavia tuotteita. Joitakin kalalajeja myydään myös fileinä.

Lähikalat, esimerkiksi hauki, made, muikku, kuha ja särki, hankitaan suoraan paikallisilta kalastajilta. Pakkauksessa olevan numeron perusteella kuluttaja voi jäljittää kalastajan.

Aluejohtaja Dick Weckströmin mukaan alkuperätietojen avoimuus on yritykselle kunnia-asia. Hän uskoo, etteivät kuluttajat enää halua syödä kaukomaiden tuontikaloja, joista osa on kaiken lisäksi uhanalaisia.

Toistaiseksi Caternetin lähikalaa käytetään ammattikeittiöissä. Tarjolla on hauki Wallenbergin tapaan, rukiinen silakkapihvi sekä fileinä ahventa, haukea, kuhaa, madetta, siikaa ja muikkua.

Lue aiheesta lisää huomisesta Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Takavuosien siikasaaliit alkavat kuulostaa yhä enemmän kalajutuilta – meri lämpenee, hyljekanta kasvaa

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Etelä-Savo hinkuu ruokamatkailualueeksi

Koronakevät synnytti kelluvat lähiruokamarkkinat – Ensimmäisenä lautta parkkeeraa tänään Puumalaan