Maaseutu

Lapin majoitustilat jouluna lähes täynnä

Maaseutu 16.12.2015

Koko talven näkymät vaikuttavat lupaavilta. Tilauslentoja tulossa Lappiin 400.


Jaana Kankaanpää
Suomalainen ruoka kiinnostaa maailmalla. Kuvassa liha odottamassa leirinuotiota Levillä.

Talvella iso osa ulkomaisista turisteista suuntaa Lappiin. Viime talvena yöpymisten määrä putosi edelliseen verrattuna, 2,45 miljoonaan.

Tämän talven näkymät vaikuttavat lupaavilta, arvioi Lapin yhteistä matkailumarkkinointia vetävä House of Lapland.

Vieläkö Lapin joulu kiinnostaa matkailijoita, markkinointijohtaja Maija Loikkanen House of Laplandista?

"Kyllä kiinnostaa. Lappiin tulee runsaat 400 tilauslentoa. Majoituspaikat on varattu miltei täyteen. Moni ulkomainen matkailija varaa paikat jo kuukausia aiemmin. Tosin tässä on kansallista vaihtelua, sillä italialaiset ostavat matkansa viime hetkellä.

Vaikuttavatko Venäjän pakotteet?

"Venäjältä kysyntä on laskenut, mutta se on onneksi kompensoitunut muilla. Kasvua on edelleen Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta. Uusia avauksia ovat olleet Kiina ja muut Aasian maat.

Muita suuria ovat edelleen Norja, Sveitsi, Venäjä ja Hollanti. 'Eksoottisin' maa taitaa olla Israel."

Riittääkö työntekijöitä tarpeeksi?

"Halukkaita sesonkityöntekijöitä riittää paikkaamaan joulun ja talvikauden kysyntäpiikin tuomaa vajetta. Lisäksi moni ulkomainen matkanjärjestäjä tuo omat oppaansa paikan päälle."

Mitä turistit haluavat Lapin joulusta?

"Aitoutta. Ikiaikainen, tarunhohtoinen joulutunnelma löytyy ainoastaan täältäpäin maailmaa. Joulupukki on edelleen vetonaula, ja sen ohella revontulet. Lapissa on maailman parhaat mahdollisuudet nähdä ne, jos taivas pysyy pilvettömänä. Revontulten metsästyksestä on tehty seikkailu.

Lumiaktiviteetit ovat turistien mielestä kova sana, pulkkamäestä moottorikelkkasafareihin. Pulkkamäen turistit ovat löytäneet seuraamalla paikallisten tekemisiä."

Kelpaako turisteille perinteinen suomalainen jouluruoka?

"Suomalainen ruoka on maailmalla kovassa huudossa, kansainvälinen media on siitä tosi kiinnostunut. Paikallisuus, lähiruoka ja puhtaat ainesosat esimerkiksi kalat, juustot ja marjat ovat iso valtti. Suomalainen ruoka kelpaa, mutta toki otamme huomioon eri kulttuurien makutottumukset."

Mitä tarjoatte joulunviettoon tuleville lapsille?

"Lappi tarjoaa ennen muuta perheen yhteistä tekemistä ja hienon ympäristön siihen. Poro- ja huskysafarit ovat lasten mieleen. Joulupukin olemme pitäneet epäkaupallisena oikean tunnelman takia."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT