Luomuviljoista kauralla paras kysyntä - Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Maaseutu

Luomuviljoista kauralla paras kysyntä

Luomurehuviljoista luomu­rehuvehnää ja -härkäpapua tarvitaan.
Kari Salonen
Luomukaura päätyy useimmiten vientiin.

Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela pahoittelee, että luomuleipä ei ole tehnyt kauppaansa. ”Kaikki sitä tekivät, hintakaan ei ollut paha, mutta kuluttajat eivät ostaneet”, Kuusela kertoo.

Lupaavinta onkin luomuviljojen vienti. Luomukaura on haluttua. Kauratuotteista suurin osa viedään ulkomaille.

Uusi kauramylly valmistui Vaasaan kesällä. Ennen sitä jalostuskapasiteetti ei oikein riittänyt.

”Olemme käytännössä ostaneet kaiken luomukauran, mitä meille on tarjottu”, Kuusela kertoo. ”Jo ennen satokautta teimme sopimukset, ja satokauden jälkeen ostamme vielä lisää.”

Luomurukiin käyttö ja viljely vähenee Suomessakin. Ruista ei oikein osata käyttää Pohjois-­Euroopan ulkopuolella. Myös luomuvehnän kauppa supistuu.

”Luomukaura sen sijaan on globaali tuote”, Kuusela toteaa.

Pienetkin erät kelpaavat

Luomutuotannon ostopäällikkö Essi Parviainen Hankkijalta kertoo, että Hankkija keskittyy luomussa pitkäjänteiseen toimintaan, jolla pyritään pitämään myös hintoja tasaisina.

Viljelijän paperisotaa vähennetään siirtämällä vastuuta byro­kratiasta ostavalle yritykselle. Jos vilja ei yllä myllylaatuun, se otetaan vastaan rehuna.

Parviainen kertoo, että Hankkija on viime vuoden aikana ruvennut vastaanottamaan muutamia uutuuksia. Pieniä viljaeriä otetaan vastaan ja vastaanotto­paikkoja pyritään jatkuvasti lisäämään.

”Ostajia olisi kaikelle, mutta suomalaisen hintatason on laskettava, jos haluamme alalle sen tavoittelemaa kasvua.”

Luomumallasohran viljelyn Parviainen toivoisi lähtevän uudelleen käyntiin, vaikka hinta­taso ei ole yhtä hyvä kuin takavuosina. Kysyntää on, ja maltaaksi kelpaamaton saadaan rehuksi.

Luomuvalkuaisrehuja tarvitaan

Myöskään Raisoagron raaka-aineista vastaava Raimo Rantanen ei näe kovin suurta luomuviljojen käytön muutosta kotimaisessa kaupassa.

”Kulutus on aika pientä, menekki on haettava vientimarkkinoilta”, Rantanen toteaa.

Luomurehuviljoista luomu­rehuvehnää ja -härkäpapua tarvitaan.

Kotimainen luomurypsi ei riitä valkuaisrehuksi, rypsiä on tuotu myös ulkomailta.

”Toivoin viime vuonna Maaseudun Tulevaisuuden jutussa lisää luomuhärkäpapua”, Rantanen kertoo. ”Se ilmeisesti tehosi, koska härkäpapua on tullutkin lisää.”

Lue lisää

Suomalainen kauratuote menestyy maailmalla, jos sitä ei voi muualla kopioida

Puimuri ehtii nyt talviteloille – "Kaurasta kertyy mukavasti hehtoja, mutta kevyttä se on. Kevätvehnä sentään onnistui"

Pro Ruis ei ole hanke eikä saa hanketukia

Tiesitkö, että myös tutut viljat ruis, kaura ja ohra sisältävät kasviproteiinia ja vieläpä terveysvaikutteisia?