Maaseutu

Maaseudun Tulevaisuus on aidosti valtakunnallinen

Tässä kartassa on vihreällä merkitty kunnat, joista Maaseudun Tulevaisuuden toimittajat ja kuvaajat tekivät juttuja tänä vuonna. Niitä on yhteensä 249. Kaikkiaan teimme yli 650 juttukeikkaa. Kerro meille, missä ensi vuonna kannattaisi käydä.
Jukka Pasonen

Maaseudun Tulevaisuuden tärkeimpiä lupauksia lukijoille on, että olemme valtakunnallinen sanomalehti. Käymme pienilläkin paikkakunnilla ja etsimme tietoja, jotka hyödyttävät muualla maassa asuvia.

Sen lupauksen olemme pystyneet pitämään. Seurasimme maa- ja metsätaloutta, muuta yritystoimintaa sekä maaseudun elämää kaikessa sen rikkaudessa tänä vuonna 249 kunnassa.

Rautalampi, Rautavaara, Rautjärvi. Kaikissa on käyty. Rautakunnat ovat hallussa.

Kaikkiaan maakuntiin, kaupunkeihin, kyliin, metsiin, maatiloille, koteihin ja moneen muuhun paikkaan tehtiin vuoden aikana yli 650 reissua.

Manner-Suomessa on 304 kuntaa. Lisäksi Ahvenanmaalla kuntia on 16.

Aluetoimittaja ehtii paikan päälle

Yksi tärkeimpiä tekijöitä maan laajassa kattavuudessa on MT:n seitsemän aluetoimittajan verkosto. Se on tarpeen varsinkin, kun pyritään julkisen liikenteen solmukohtien ulkopuolelle.

Helsingistä lähtevä toimittaja usein valitsee kohteeksi paikan, jonne pääsee kätevästi. Jos lentokentältä joutuu ajamaan yli tunnin kohteeseen, kuluu melkein koko päivä pelkästään matkoihin.

Aluetoimittaja sen sijaan ehtii hyvin ajaa kohteeseen, tehdä rauhassa jutun ja juoda vielä kahvitkin perillä yhden päivän aikana.

Vuoden aikana teimme myös jutut yli viideltäkymmeneltä ulkomaanreissulta. Lisäksi lehdellä on vakituinen toimittaja Brysselissä. Brysselistä, Strasbourgista tai Luxemburgista tehtiin juttu lähes jokaiseen vuoden lehteen.

Kummikala Oula asettui Sallaan

Monesta kartassa valkoisella olevasta kunnasta on vuoden mittaan raportoitu. Esimerkiksi vuoden toiseksi viimeisessä lehdessä huomioitiin Salla, sillä MT:n kummitaimen Oula asettui talvehtimaan Sallan Savilampeen.

Käymättä jääneistä Myrskylästä ja Lapinjärvestä on kirjoitettu jutussa, jossa pohditaan vaihtoehtoja pääkaupunkiseudun metropolissa asumiselle. Mutta koska toimittaja ja kuvaaja kävivät Pukkilassa, on vain se merkattu karttaan.

Valtakunnallinen sanomalehti siis olemme. Sitä sen sijaan emme tiedä, onko kynä ollut riittävän terävä tai onko kaikki kiinnostavat seikat matkoilla huomattu.

Anna palautetta, ja keskustele verkossa. Kerro myös, jos sinun kunnassasi olisi syytä käydä ensi vuonna.

Lue lisää

Tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmonen kannustaa maaseudun ihmisiä toiveikkuuteen – Tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa, sillä yhä useampi nuori haaveilee elämästä maalla

Suomiko muka vaikeaa? — kielentutkimuksen professori: kyseessä on sitkeässä istuva myytti

Aaro Mäkynen, 72, pyörittää Lehmäjoella huoltoasemaa, josta löytyy apu kaikkiin konevaivoihin – "Mutta se, mikä minua huolestuttaa, on maatalous"

Maaseudun tulevaisuus on kaupunkilaisten käsissä