Maaseutu

Maatalousyrittäjiä koettelee ”kuristava” byrokratia

Psykologi Pirkko Lahti on viime vuosina tutustunut läheltä maanviljelijöitä piinaavaan byrokratiaan. Hän on kiertänyt ympäri maata maatalousyrittäjien työhyvinvointia luotaavissa tilaisuuksissa. Yhtä rankkaa pykäläviidakkoa on Lahden mukaan vaikea löytää miltään muulta toimialalta.
Kari Salonen

Maataloutta sääntelevä byrokratia on psykologin silmin suorastaan painajaismaista. Pirkko Lahti ottaa esimerkiksi pinta-alavalvonnan, jossa lohkon koko voi satelliittikuvissa olla joka vuosi eri kokoinen.

”Iltahommina täytetään semmoinen määrä lomakkeita, että itse olisin kuristumassa niiden kanssa. Kaikki pitää tehdä määräaikaan mennessä ja jos et tee, siitä rangaistaan.”

Yhtä rankkaa pykäläviidakkoa ei ole Lahden käsityksen mukaan muilla yrittäjillä. Säännöksiä on paljon myös päivittäistavarakaupassa, mutta kauppias ei ole taloudellisesti yhtä riippuvainen EU:n päätöksistä kuin maatalousyrittäjä.

Maaseudulta kotoisin oleva Lahti on huolissaan maatalouden tulevaisuudesta kuten tuottajat itsekin ovat. Paljon puhuttu lähiruoka kiinnostaa etenkin gurmeeravintoloita, mutta ne elättävät vain pienen osan viljelijöistä.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Suomi tuottaa Euroopan puhtainta ruokaa. Lahti pelkää, että tämä merkittävä valtti hukataan. MTK:n pitäisi hänen mielestään seistä turuilla ja toreilla kertomassa kuluttajille tutkimuksen tuloksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Välitä viljelijästä -hanke on tuottanut tulosta – tehdyt toimet ovat parantaneet maatalousyrittäjien jaksamista

Maatalouslomittajat eivät ehdi syödä tai nukkua – jaksamista tukevat ammatin arvostus ja työkaverit

Tuore selvitys kertoo: Ympäristön negatiivisuus omaan työhön heikentää maatalousyrittäjän hyvinvointia