Maaseutu

Maatilat kärvistelevät sähköttä pahimmillaan viikkoja

Tapani- ja Hannu-myrskyjen jäljiltä on vielä kymmeniä tuhansia talouksia sähköttä. Pitkien linjojen päässä sijaitsevat maatilat joutuvat odottamaan sähköä pahimmillaan viikkoja.
Jussi Partanen

Pahiten kärsineillä Lounais-Suomen ja Satakunnan alueilla yli puolet maitotiloista on vailla varavoimaa, MTK Varsinais-Suomesta arvioidaan. Tilat lainailevat aggregaatteja toisiltaan.

Fortumin viestintäpäällikön Tommy Wikströmin mukaan suurimmat linjat saadaan korjatuksi viikonloppuun mennessä.

Pomarkussa Kiilholman lypsykarjatilalta tapanina kadonneet sähköt tulivat takaisin keskiviikko-iltana. Siihen asti tila pärjäsi VPK:n aggregaatilla, jonka saaminen myrskyn tukkiman tien läpi oli työn takana, kotitilallaan työskentelevä Sarianna Särkijärvi kertoo.

Vakuutusyhtiöiden varovainen arvio myrskyn tuhoista on kymmenen miljoonaa euroa. Lopullinen summa lienee huomattavasti suurempi, jos arviot kaatuneiden puiden määrästä osoittautuvat oikeaksi.

Matkailuyrittäjille sähkökatkot osuvat pahaan aikaan, sillä venäläiset turistit tulevat Suomeen uudeksi vuodeksi. ”Monilla on vauvoja, joten lämpö on tärkeää”, sanoo Sulkavalla mökkejä vuokraava Kaisa Ralli .

Puuta nurin vähintään 2–3 miljoonaa kuutiota

Myrskyjen arvioidaan kaataneen puuta kolmisen miljoonaa kuutiometriä. Sekä Länsi- että Etelä-Suomen metsänomistajien liitot arvioivat alueiltaan menneen miljoona kuutiota nurin ja lisäksi tuhoja on ruotsinkielisellä rannikolla, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.

Tapani-myrsky teki paljon hajakaatoa. Etelä-Suomessa arvioidaan, että miljoonasta kuutiometristä vain noin puolet kannattaa korjata.

Lue lisää

Toivakassa lampolan rutiinit pyörivät aggregaatin avulla

Etelä-Suomessa puuta nurin jopa miljoona kuutiota

”Pahin myrsky kymmeneen vuoteen”

Yöllä uusia sähkövikoja, kymmenettuhannet yhä ilman sähköä