Maatilojen tuhoutuminen sytytti Syyrian kriisin - Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maaseutu

Maatilojen tuhoutuminen sytytti Syyrian kriisin

Historian pahin kuivuus koetteli alueita vuosina 2006–2010. 1,5 miljoonaa syyrialaista joutui jättämään kotinsa maaseudulla.
Kari Salonen
Historian pahin kuivuus koetteli Syyrian tärkeimpiä maatalousalueita vuosina 2006–2010.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus tuhosi syyrialaisten maanviljelijöiden elinkeinon ja pakotti 1,5 miljoonaa maaseudun asukasta muuttamaan kaupunkeihin.

Historian pahin kuivuus koetteli Syyrian tärkeimpiä maatalousalueita vuosina 2006–2010. Kuivuuden syinä yhdistyivät luontainen vaihtelu ja ilmastonmuutoksen vaikutus.

Köyhtyneiden viljelijöiden muutto kaupunkiin kärjisti kansalaisten tunteman tyytymättömyyden Syyrian hallintoon. Se johti protesteihin ja yhteenottoihin itsevaltaisen hallinnon kanssa vuonna 2011.

Yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän mukaan ilmastonmuutos on sekä nostanut Syyrian tärkeimmän viljelysalueen lämpötiloja että vähentänyt sateita vaikuttamalla Välimeren alueelta tuleviin tuuliin. Poikkeuksellisen kuumat kesät haihduttavat maaperästä kosteuden, jota vähentyneet sateet eivät korvaa.

Hollantilaisen Lähi-Idän tutkija Francesca de Châtelin mukaan tehokas hallinto olisi todennäköisesti pystynyt lieventämään kriisiä. Hallitus epäonnistui sekä kuivuuden hoitamisessa että eriarvoisuuden lievittämisessä köyhien maalaisten ja rikkaiden kaupunkilaisten välillä.

Lue lisää

Ydinkokeet katkaisivat aikakauden, joka olisi voinut jatkua vielä 50 000 vuotta – maapallolla eletään nyt ihmisen ehdoilla ja se vaikuttaa koko planeettaan

Ulkoministeriö kertoo koronatilanteen pahenevan Ukrainassa – tilanne voi vaikuttaa kausityövoiman saatavuuteen Suomessa

Maatalouden kausityövoiman tilanne Suomessa on palautunut lähelle normaalia: "Kaikkien vaikeuksien jälkeen tilanne näyttää nyt hyvältä"

MTK:n Viljasen mukaan ympäristöministeri Mikkosen suurin ongelma on asenne – "Jos viljelijät koetaan vastapuoleksi, heijastuu se kaikkiin asiakysymyksiin"