Maaseutu

Matkailu elää epävarmaa kesää

Suomalaiset matkailevat nyt aiempaa innokkaammin kotimaassa. Lisäys paikkaa hieman ulkomaisten matkustajien katoa.
Sari Gustafsson
Jyrki Hovi pitää vaimonsa Sari Hovin kanssa majoitusyritys Metsä-Hovin tilaa Pornaisissa. Tilalle mahtuu majoittumaan 28 henkeä. Pienen lammen rantaan on rakennettu sauna Hovien oman metsän puusta.

Tilastokeskuksen aiemmin tässä kuussa julkaisemien ennakkotietojen mukaan suomalaiset matkustivat alkuvuonna kotimaassa viime vuotta vilkkaammin. Tammi–huhtikuussa maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime kuukaudet ovat ilahduttaneet, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi työmarkkinajärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä.

”Ulkomailta tänne on tultu vähemmän ja Venäjältä hyvin vähän. Viime vuodesta on tultu alaspäin, ja silloin oltiin jo reilusti miinuksella edellisvuoteen nähden.”

Venäläisten matkaajien vähentyminen kääntää ulkomaisten matkustajien määrän kokonaisuudessa laskuun, vaikka esimerkiksi kiinalaisia tulee Suomeen entistä enemmän.

MaRa ry teki keväällä kyselyn jäsenyrityksilleen. Yrityksistä 40 prosenttia uskoi, että tästä kesästä tulee viime kesää huonompi. 20 prosenttia odotti kesästä samanlaista ja 40 prosenttia uskoi siitä tulevan viime kesää parempi.

”Ulkomaanmatkoja on varattu paljon. Jos keli jatkuu kalseana, se vähentää kotimaanmatkailua” Lappi sanoo.

Monissa maissa huono taloustilanne lisää kotimaanmatkailua. Suomalaiset matkustavat kuitenkin usein mökeille, joten maksullinen majoitus hyötyy vain vähän.

”Esimerkiksi Etelä-Suomesta matkailu valuu Viroon. Emme millään pysty kilpailemaan heidän hintatasonsa kanssa.”

Netti auttaa Suomeen

Myös MTK:n maaseutumatkailun ja palveluyrittäjyyden asiantuntija Kimmo Aalto kertoo kotimaanmatkailun olevan pienessä nosteessa.

Aalto pitää mahdollisena, että huonot säät voivat jopa hieman lisätä lähialueilla matkailua.

”Ihmiset eivät lähde kauas, mutta eivät myöskään jää paikoilleen ottamaan aurinkoa.”

Suomessa matkustavista 70 prosenttia on Aallon mukaan kotimaisia ja 30 prosenttia ulkomailta tulevia. Hän kertoo, että Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä tulevat matkustajat ovat löytäneet viime aikoina Suomeen verkon myyntikanavien ansiosta.

”Kiinnostus Suomen maaseutua kohtaan on kasvanut myös Baltian maissa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.”

Samat vanhat viholliset

Matkailualan yrittäjät ovat jo vuosia painineet samojen pulmien kanssa. Varsinkin kaupungeissa Airbnb-internetpalvelu kilpailee jo tosissaan majoitusyrittäjien kanssa. Airbnb tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden vuokrata asuntoaan tai osaa siitä matkustajien käyttöön.

Kimmo Aalto kertoo yrittäjien olevan kotimajoituksesta huolissaan.

”Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että samoista asiakkaista kilpaillaan ilman vastaavaa sääntelyä.”

Timo Lappi toteaa, että palveluita tarjotaan hyvin vaihtelevin keinoin.

”Osa kotonaan majoitusta tarjoavista kiertää lakia ja osa toimii selvästi laittomasti. Samalla perinteisiä yrittäjiä vaivaavat suuret henkilöstökulut ja raskas verotus.”

Yrittäjiä ottaa päähän myös mainoksiin ja tienviittoihin liittyvä byrokratia.

Lappi kertoo yrittäjiltä tulevan paljon kommentteja siitä, kuinka vaikeaa on saada majoituspaikkoihin ja ravintoloihin ohjaavia opasteita teiden varsille.

Opasteita hallinnoiva Pirkanmaan elykeskus perustelee tienvarsikylttien tarkkaa valvontaa liikenneturvallisuudella.

Juha Sipilän hallituksella olisi tässäkin tekemistä. Työpaikkoja ja verotuloja saataisiin lisää tätä turhaa sääntelyä purkamalla”, Lappi sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kiinalainen käytti Suomessa noin 910 euroa – yhteensä turistit kuluttivat 3,1 miljardia euroa viime vuonna

Matkailuala: Lentovero olisi kohtalokas Suomen matkailuelinkeinolle

Skotlanti on sateisempi, harmaampi ja kesympi kuin Suomi – miksi se tienaa matkailulla summia, joista voimme vain unelmoida?