Maaseutu

Menneen ajan maaseutu herää eloon näyttelyssä

Mustavalkoisessa kuvassa seisoo nuori mies kamerat olalla hevosta syöttämässä. Eletään vuotta 1972 ja yksi Topi Ikäläisen ikimuistoisista reportaasimatkoista on loppusuoralla. Menneen ajan kuvat maaseudun ihmisistä ja eläimistä heräävät eloon Suomen Maatalousmuseo Saran näyttelyssä.
Topi Ikäläinen

Valokuvaaja Topi Ikäläisen uusi näyttely kuvaa lämminhenkisesti eläinten kohtelua maaseudulla. Lehmisavujen ja Kainuun pirttien kautta tullaan nykypäivään asti.

Suomen maatalousmuseo Sarka houkutteli kuopiolaiskuvaajan pitkästä aikaa esittäytymään eteläsuomalaisille katsojille. Viime näyttelystä on vierähtänyt vain vuosi, mutta se pidettiin Kuopion VB-valokuvakeskuksessa.

Reportaasimatkat saattoivat entisaikaan kestää päiväkausia. Hyvä esimerkki on Ikäläisen reissu hevoskyydillä Mikkelistä Helsinkiin yhdessä legendaarisen toimittajan Elina Karjalaisen kanssa.

”Poju lompsotteli verkkaista vauhtia pieniä sorateitä pitkin. Ajettiin illat ja yöt, kun kesä oli kuuma. Päivät vietettiin puiden siimeksessä ja uitettiin hevosta järvessä.”

Laaja reportaasi julkaistiin Suomen Kuvalehdessä.

Ikäläinen ei ole katsellut hevosten ja lehmien touhuja vain kameran takaa. Orivarsan hoito oli oman lapsuuden kohokohtia.

Lue lisää

Nappaa upea kuva tilan töistä – karjatilojen arkea kerätään talteen maatalousmuseon valokuvakilpailussa

Kantri palkittiin Kulttuurikuokalla