Maaseutu

Metsätöillä tienannut maailmanmestari pyrkii NHL:n rahajäille

Kultamitali kruunasi jääkiekkopuolustaja Niko Mikkolan ensimmäiset arvokisat. Nyt tavoite on NHL:ssä.
Pentti Vänskä
Kiimingistä kotoisin oleva Niko Mikkola muutti jääkiekon perässä Kuopioon ja pelaa nyt SM-liigajoukkue Kalpassa. Puolustajan haave on saada sopimus Pohjois-Amerikan kiekkoliiga NHL:ään.

Kiimingin kasvatti Niko Mikkola, 19, tiesi jo pikkupoikana, että jääkiekko on se, mikä kiinnostaa.

Pelaajan ura alkoi 4-vuotiaana Kiimingin kiekkopoikien luistelukoulussa. 10-vuotiaana lahjakas kiekkoilija siirtyi Oulun Kärppien C-junioreihin. Oulusta tie vei Kuopioon Kalpan B-junioreihin ja lopulta SM-Liigaan.

”Se oli unelma, että tätä tekisi isona”, hän kuvailee.

Viime viikolla Helsingin kotikisoissa Mikkola pääsi juhlimaan muiden nuorten leijonien kanssa maailmanmestaruutta. Samalla riehaantui kaksi ja puoli miljoonaa suomalaiskatsojaa.

Kasperi Kapasen voittomaali Venäjää vastaan jatkoajalla oli myös Mikkolalle turnauksen tähtihetki.

”Henkilökohtaisesti paras otteluni oli välierä Ruotsia vastaan”, hän arvioi. Puolustus tiivistyi oikealla hetkellä, ja Mikkola niittasi ruotsalaishyökkääjiä laidoille.

Vaikka suurin mediamyllytys pyöri pistepörssiä hallinneiden hyökkääjien Jesse Puljujärven, Sebastian Ahon ja Patrik Laineen ympärillä, vauhtia on riittänyt myös Mikkolalla. Hän ei ehtinyt kotijoukkojensa luokse juomaan mitalikahveja, kun suku kokoontui Kiimingissä viime lauantaina.

”Arki iski nopeasti”, hän toteaa. Kalpa kaipasi maailmanmestarin äkkiä riveihinsä.

Istutus ja raivaus tuttua touhua

Kiekkoilijan talvet ovat kuluneet jäähalleissa mutta kesät metsässä. Mikkolan Timo-isä on Kiimingin metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja.

”Pienestä pitäen on tullut istutettua, kylvettyä ja hoidettua taimikoita”, Niko Mikkola kertoo. Työvaihtoehdoista hän valitsee mieluiten taimikonraivauksen.

”On se raivaussaha vähän hauskempi kuin pottiputki.”

Ainakin viisi kesää on kulunut metsänhoitoyhdistyksellä kesätöissä. Viime kesänä metsätöille jäi aikaa enää pari päivää.

Metsätöiden ja eräharrastusten lisäksi Mikkola on pelannut jalkapalloa, lentopalloa, hiihtänyt ja harrastanut yleisurheilua. Jääkiekko on ollut aina kuitenkin selkeä ykköslaji.

Kuopiosta rapakon taakse?

Mikkola muutti pois kotoa jo 16-vuotiaana ja asuu edelleen yksin Kuopiossa.

”On kiva fiilis, kun pääsee käymään Kiimingissä ja näkee lapsuuden frendejä ja perhettä. Pääsee äidin ruuille”, hän naurahtaa.

Tavoitteenaan hänellä on saada urheilulukiosta ylioppilaslakki päähän tänä keväänä. Ylioppilaskirjoitukset ovat jo paketissa, mutta muutama kurssi on suorittamatta.

Sen jälkeen silmä siintää rapakon taakse Pohjois-Amerikkaan. NHL-joukkue Saint Louis Blues varasi Mikkolan viime keväänä, ja varaus on voimassa kolme vuotta. Nuorten maailmanmestaruus ei ainakaan hidasta sopimuksen syntymistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Savolaismetsurit raivaavat talvella lumikengät jalassa – ”Emme ymmärrä, miksi pitäisi lopettaa työt talveksi”

NHL-tulokas Kaapo Kakko vei joukkueensa voittoon ratkaisevalla maalilla jatkoajalla

"Jos tiedän, että joku on homo, en varmasti jätä häntä sen takia valitsematta joukkueeseen", sanoo maajoukkuevalmentaja Jukka Jalonen