Maaseutu

Muhvelo suojelee suurpedoilta ja varkailta

Maaseutu 09.03.2013

Laumanvartijakoira sopii petoalueelle kuin nenä päähän. Kahdeksankuukautinen maremmano-abruzzese Muhvelo pitää loitolla niin pedot kuin kutsumattomat vieraat.


Jaakko Kilpiäinen

JOENSUU (MT)

Vaikuttavan näköinen otus tallustaa esiin navetan takaa Tuupovaaran Öllölässä.

”Laumanvartija sopii petoalueelle kuin nenä päähän. En mistään hinnasta antaisi koiraa enää pois”, kertoo Muhvelon isäntä Esa Jolkkonen .

”Suurpetojen lisäksi koira pitää vahtia kaikenlaisten luvattomilla teillä olevien kulkijoiden varalta. Koira on lisännyt turvallisuuden tunnetta.”

Nuoresta iästään huolimatta Muhvelo tekee töitä ympäri vuorokauden. Sitä ei ole tarvinnut opettaa vahtimaan, vaan alkukantaisen rodun vahvat vietit ovat ohjanneet sen käyttäytymistä pennusta pitäen.

”Jo noin neljän kuukauden iässä se kiersi ensimmäisiä kertoja taloa ympäri ja haukahteli.”

Tuupovaaran Öllölä on petoaluetta, jos mikä. Linnuntietä matkaa Venäjälle on vain 15 kilometriä. Suurpedoista alueella liikkuvat ilvekset, sudet ja karhut.

Sudet tai karhut eivät ole kajonneet Jolkkosen eläimiin, mutta susihavaintoja on tehty aivan laitumen vierestä. Tilan edellisen omistajan aikaan sudet tappoivat kaksi vasikkaa pihatien tuntumaan.

Tilalla vierailevat säännöllisesti maitoauton kuljettaja, seminologit ja lomittajat. Kaikki pääsevät tekemään työnsä ilman ongelmia Muhvelon kanssa.

”Maitoautosta se ei enää välitä ja seminologien autot se tuntuu jo tunnistavan.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit