Maaseutu

Nelostien parannus veisi Vehniän peltoja

Maaseutu 13.06.2014

Valtatie 4:n parantaminen moottoritieksi tai moottoriliikennetieksi Jyväskylästä pohjoiseen uhkaa monen tilan peltoja ja rakennuksia Laukaan Vehniällä. Toistaiseksi valittavana on neljä eri tielinjausvaihtoehtoa.


Sami Karppinen
Uuden Tikkakosken ja Äänekosken välisen moottoritien alle jäisi todennäköisesti runsaasti peltoa. Urakoitsija Ismo Palonen paalasi keskiviikkoiltana Laukaan Vehniällä säilörehua Timo Hirven pellolla.

Laukaassa nelostien parantamisen vaihtoehtoina ovat tien leventäminen nykyisellä paikalla tai Iso-Hirvanen-nimisen järven kiertäminen itäpuolelta, Sito Oy:n yva-vastuuhenkilö Veli-Markku Uski kertoi keskiviikkona kyläläisille.

Nykyisen tien leventäminen toisi kylän peltoaukealle ainakin kaksi eritasoliittymää ja rinnakkaistieverkon.

Järven kiertämiseen on useampia vaihtoehtoja, mutta ainakin yksi kulkisi liito-oravien elinalueen läpi. Seudulla on Suomen tihein liito-oravakanta.

Tien linjaus jakaa kyläläisten mielipiteet.

Jari Kyyhkyselle sopisi paremmin nykyisen tien leventäminen. Järven kiertävä tielinja pirstoisi Kyyhkysen peltolohkoja ja halkaisisi yhden kahtia.

”Päärakennus jäisi teiden alle, navetta mahtuisi nippa nappa olemaan”, Timo Hirvi kertoo nykyisen tielinjan levennyshaitat. Navetta on valmistunut vuonna 2001.

Järven kiertävä tielinja jättäisi Juha Hovilaisen navetan sillan alle, vuokrapellot molemmin puolin moottoritietä.

Itäisen vaihtoehdon puolesta kylän lähetystö on käynyt jo kolmen eduskunnan ja kahden liikenneministerin puheilla. Yrittäjä Kirsi Vihanti on kerännyt nimiä listaan, joka vaatii uutta itäistä väylää.

”Nyt on ihan sama, mistä parannettu tie kulkisi. Aamuisin ja iltapäivisin on vaikeaa päästä sivutieltä nelostien liikenteen sekaan”, Vihanti sanoo.

Kesäasukas Asko Lipsanen luonnehtii nelostien liikennettä karseaksi. Sivutieltä nelostielle pääsy on vaikeaa.

Traktorilla nelostien ylittäminen vaatii pahimpaan aikaan minuuttien odottelun.

Keski-Suomen elykeskuksen projektipäällikkö Kari Komi vakuutti, että toistaiseksi kaikki esitetyt vaihtoehdot ovat mahdollisia. Ympäristövaikutusten arviointiohjelman tuloksia esitellään kyläläisille lokakuussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT