Maaseutu

Normitalkoita piisaa: liikenne, ympäristö, terveys, rakentaminen

Maaseutu 01.09.2015

Ministeri Anne Bernerin mukaan luparuljanssia pyritään helpottamaan sekä väljentämällä lupa- ja valitusprosesseja että purkamlla turhaa sääntelyä.


Raisa Kyllikki Karjalainen
Yrittäjillä on ollut jatkuvasti hankaluuksia tienvarsiopasteiden tiukan sääntelyn kanssa.

Digitalisaatio ja normien purku saivat tiistaina ensimmäisinä hallituksen kärkihankkeina pientä lisävalaistusta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan kaupan aukioloaikojen vapauttamisen ohella työ normien purkamiseksi on muutenkin jo aloitettu. Eduskunnalle on luvassa esityksiä pian.

Berner arvioi, että jokaisella toimialalla on purettavaa ja kevennettävää. Esimerkeiksi hän poimii kuljetussalan, rakentamisen sekä ympäristö- ja terveyspuolen.

"Lainsäädäntöä perataan. Puramme turhia normeja ja kevennämme hallinnon taakkaa ja lupa- ja valitusmenettelyjä. On mietittävä, voidaanko joissakin asioissa siirtyä lupamenettelyistä ilmoitusmenettelyihin."

Esimerkiksi hän nosti opasteisiin liittyvät luvat, joita mietitään elykeskusten kanssa.

Digitalisaatio ja robotit tulevat

Digitalisaatiosta etsitään uusia liiketoimintoja sekä kannattavuuden parantamista. Jo nyt laajaa julkista tietovarantoa halutaan hyödyntää elinkeinoelämän käyttöön.

Teollisuus puolestaan tarvitsee investointeja robotiikan kehittämiseen, ja robottien avulla saadaan Bernerin mukaan uusia palvelumuotoja. Tulevaisuudessa posti voi lennättää pakettinsa perille robottien avulla kuten tiistain koelennolla Helsingin lähelle Suomenlinnaan.

Kansallinen tulorekisteri vie viitisen vuotta

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että julkisten palvelujen digitalisaatioon varattuja 100 miljoonaa euroa ei huiskaista minne sattuu, vaan nyt perataan muun muassa ministeriöitä ja kunnilta tullutta yli 260:tä ehdotusta.

Vehviläisen mukaan yksi tärkeistä asioista on jo aiemminkin suunnitelmissa vilahdellut kansallinen tulorekisteri.

"Sen avulla meidän kaikkien tulot olisivat yhdessä paikassa. Se mahdollistaisi reaaliaikaisen henkilöverotuksen, eli verokorttimuutoksista päästäisiin eroon. Samoin sieltä näkyisivät eläketulot ja mukana olisi myös Kela, joka on tärkeä sosiaaliturvan maksamisen takia",hän kertoo.

"Kyse on sen kokoluokan muutoksesta, ettei sitä tehdä vuodessa tai kahdessa. Tuo prosessi vie helpostikin neljä-viisi vuotta."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT