Maaseutu

Pienissä kunnissa katsastus kiinnostaa yhä korjaamoita

Pienillä paikkakunnilla on autokorjaamoiden keskuudessa kiinnostusta aloittaa katsastus. Yleisesti korjaamoiden into tarjota myös katsastuspalvelua on laskenut, kun työhön tarvittavat vaatimukset ovat selvinneet.
Kari Salonen
Katsastusmies Juhani Haukijärvi tarkastaa autoa K1-Katsastajien Mäntsälän toimipisteessä katsastus

Jos Nummella Uudellamaalla olisi jo katsastusasema, korjaamoyrittäjä Markku Vasenius ei lähtisi kilpailemaan. Hänellä on kuitenkin katsastushalli valmiina odottamassa kesällä voimaan tulevaa katsastuslakia, joka avaa katsastustyöt korjaamoille.

”En lähtisi kilpailemaan hinnalla. Lähdimme tähän, koska haluamme tarjota asiakkaille kaiken yhdeltä luukulta.”

Vaseniuksen ajatus näyttää olevan yleinen. Suurin osa katsastukseen laajentavista korjaamoista on pieniltä paikkakunnilta, kertovat korjaamoketjut Fixus ja AD.

AD:n toimitusjohtajan Antti Valtavaaran mukaan kaupungeissa intoa laimentaa se, että yhden luukun palvelut ovat jo yleisiä. Monet korjaamot käyttävät asiakkaansa auton katsastuksessa huollon yhteydessä.

Lain sisällöstä epäselvyyksiä

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan vielä noin viisi vuotta sitten lähes kaikki korjaamot ilmaisivat kiinnostuksensa katsastukseen.

Nyt esimerkiksi AD:n 200 korjaamosta vain 10 aikoo laajentaa.

Laajentaminen ei ole niin helppoa kuin kuviteltiin. Korjaamo tarvitsee toimiluvan, jota varten on hankittava kallis laatusertifikaatti ja koulutusta henkilökunnalle.

Kiinnostusta laimentaa myös katsastusalan heikentynyt kannattavuus.

Yksi syy näyttäisi olevan epätietoisuus pitkään vatvotun lain sisällöstä. Kun kiinnostus on jossain vaiheessa lopahtanut, ei lain lopullista sisältöä ole viitsitty selvittää, Valtavaara arvelee.

Atoy Autohuolto -ketjussa pohditaan kompromissia. Katsastus halutaan korjaamojen tiloihin, mutta vaativan kriteeristön lisäksi asiakkaiden luottamus askarruttaa.

Jos katsatusmies sanoo, että iskarit ovat loppu, asiakas saattaa ajatella, että haluamme vain myydä uudet iskarit, sanoo johtaja Janne Koski .

Koski uskoo, että ongelma ratkeaisi samoissa tiloissa toimivalla ulkopuolisella katsastajalla. Ne voivat jakaa hallit, asiakastilat, kalliit välineet – ja ennen kaikkea asiakkaat.

Lue lisää