Maaseutu

Pohjanmaalla pestiin rahaa turkiskaupoilla

Tullin ja poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että Pohjanmaalta on viety säädöksiä kiertäen turkiksia Kreikkaan, Turkkiin ja Kiinaan. Turkisten ostoihin epäillään liittyneen veronkiertoa, rahanpesua ja vääriä kauppalaskuja.
Kari Salonen
Laillista turkiskauppaa käydään Saga Fursin huutokaupoissa. Kuvassa minkinahkoja yhtiön varastossa.

Pohjanmaalla on kierretty veroja ja pesty rahaa turkiskaupoilla, joihin on ostajien lisäksi sotkeentunut turkistarhaajia, Tulli kertoo tiedotteessaan. Yhdelle tarhaajalle on jo langetettu ehdollinen vankeusrangaistus.

Kyseessä on kaksi erillistä tapausta, joista toisessa nahkoja on viety Kreikkaan ja toisessa Kiinaan.

Tarhoilta on ostettu suoraan vuosina 2008–2013 jopa 150 000 siniketun, minkin ja supin nahkaa. Nahkojen arvo on yhteensä noin 19,6 miljoonaa euroa.

Nahkoja ujutettiin Kreikan kautta EU:n ulkopuolelle

Viranomaiset saivat selville, että Suomessa asuva kreikkalainen oli Pohjanmaalla ostanut noin kolmeltakymmeneltä turkistarhalta noin 36 000 siniketun ja nelisentuhatta minkin nahkaa.

Tullin mukaan nahkojen arvo on noin neljää miljoonaa euroa. Nahat on viety ensin Kreikkaan ja sieltä edelleen Euroopan yhteisön ulkopuolelle muun muassa Turkkiin.

Turkkiin menneen tavaran vientiselvitys epäillään tehdyksi väärillä kauppalaskuilla, joissa turkisnahkojen arvo on alimmillaan ilmoitettu noin 10 prosentiksi niiden todellisesta arvosta, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Turkistarhaajien osalta Verohallinto jatkaa selvitystä. Poliisi tutkii vakavimpia tapauksia.

Kirjanpidon ohi myyntiä harjoittaneille turkistarhaajille on määrätty tai määrätään veronkorotuksia, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Olli-Pekka Punkari.

Kolmen turkistarhaajan osalta veropetos ja kirjanpitorikossyytteet ovat vireillä käräjäoikeudessa. Yhdessä tapauksessa veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta on langetettu ehdollinen vankeusrangaistus.

Sinikettua väärillä laskuilla Kiinaan

Pohjanmaalta on viety Kiinaan lähinnä siniketunnahkoja, jotka on ostettu suoraan tarhoilta.

Esitutkinnan aikana on selvinnyt, että yhden ja saman henkilön omistuksessa olevat yritykset ovat käyneet turkiskauppaa väärillä kauppalaskuilla noin 15 miljoonan euron arvosta. Vähintään 110 000 siniketunnahan maahantuontiarvojen epäillään Kiinassa jääneen yli kuusi miljoonaa euroa todellista pienemmiksi.

Yritystä epäillään väärinkäytöksistä myös suomalaisen verotuksen osalta.

Lue lisää

Hämeenlinnassa poliisin ampumisesta epäilty mies vangittu epäiltynä murhan yrityksestä – kaupungin sosiaalityöntekijöitä mukana tilanteessa

Poliisi sai huomautuksen henkilötietojen lainvastaisesta käsittelystä – KRP yritti tunnistaa mahdollisia hyväksikäytön lapsiuhreja kasvojentunnistusohjelmalla

Nyt tuli hirvelle kiire – hälytysajossa ollut poliisiauto taltioi liikennekameralleen tilanteen, johon yksikään autoilija ei halua joutua

Tavaraviennin arvo nousi alkuvuonna koko maassa – kasvua viime vuodesta yli 13 prosenttia