Maaseutu

Rehun salmonellalaskua ajetaan maatilojen kontolle

Maaseutu 08.07.2015

Tilat ovat vaikeuksissa, jos rehuteollisuuden korvausvastuu pienenee.


Salmonella voi tarttua helposti rehuun käsittelylaitteista.

Rehuteollisuus pyrkii eroon isosta korvausvastuustaan rehun laatuongelmissa. Valtaosa kuluista yritetään sysätä muualle rehuketjuun, käytännössä maatiloille.

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä selvittää vaihtoehtoja käytössä olevalle ankaran vastuun periaatteelle.

Tilojen kannalta rajuin vaihtoehto olisi lakipykälästä luopuminen. Rehuyhtiön korvausvelvollisuus salmonellatapauksessa rajautuisi tällöin suoriin vahinkoihin eli pilaantuneeseen rehuun.

"Rehun arvo voisi olla 2 000 euroa, tilan maksettavaksi jäävän saneerauksen hinta jopa satakertainen", MTK:n lakimies Marica Twerin toteaa.

Salmonellasaneeraukseen kuusi vuotta sitten joutuneen tilan emäntä Sirpa Pietilä on aikeista kauhuissaan. "Olisimme menettäneet tilan, jos rehutehdas ei olisi korvannut vahinkoja."

MTK vastustaa ankaran vastuun lieventämistä tai siitä luopumista. Maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) pitää nykymallia hyvänä.

Pakottava pykälä

Ankara vastuu on pakottava lainsäädäntö, josta ei voida poiketa sopimuksin. Sitä sovelletaan rehu-, siemen- ja lannoitekaupassa.

Rehun valmistajan, valmistuttajan ja tuojan on korvattava vahinko, joka ostajalle aiheutuu siitä, että rehu ei täytä lainsäädännön vaatimuksia.

Siemenkaupassa ankara vastuu voi realisoitua esimerkiksi, jos sertifioidun siemenen mukana tulee hukkakauraa tai siemenperunan mukana tyvimätää.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT