Maaseutu

Savon Pohjanmaan rajoille luvat kahden suden kaatoon

Suomen riistakeskus myönsi torstaina poikkeusluvat kahden suden kaatoon Savon Pohjanmaan rajaseudulle. Haussa oli kolme lupaa.

Riistakeskus myönsi poikkeusluvat tarkasti käyttäen lupa-alueen rajoina Kiuruveden-Pyhäjärven-Kärsämäen- ja Pyhännän teitä.

Lupa on voimassa 15.12.–23.12 ja 27.12.–31.12. eli hukat saavat jolkotella joulun pyhänsä rauhassa jahdilta.

Riistakeskus myönsi hakijalle poikkeusluvan käyttää ”maalla kulkevaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa eläimen hätyyttämiseen ja jäljittämiseen sekä ampua maalla kulkevasta moottorikäyttöisestä ajoneuvosta tai niiden suojasta.” Pyynnissä saa käyttää enintään viittä moottorikäyttöistä ajoneuvoa.

Myös keinovalon käyttö on sallittu.

Koiria menetetty

Luvan myöntämisen perusteluissa luetellaan suppeahkolla alueella sattuneita suden ja metsästyskoiran törmäyksiä. Osassa tapauksissa koira vietiin eläinlääkärille, osa koirista raadeltiin hengiltä. Maaseutuviranomaisille on ilmoitettu 12 262 euron ja 80 sentin vahingot.

Paljon on ollut myös läheltä piti -tilanteita, joissa metsästäjä on ehtinyt hätiin häätämään hukan koiransa kimpusta.

Metsästys on seutukunnalla suosittu harrastus. Riistanhoitomaksun lunastaneita asustelee susien vaivaamalla seutukunnalla noin 5 000. Koiraharrastus on olennainen osa metsästyksestä, eritoten hirven pyynnissä.

Viranomainen ei löytänyt tässä tapauksessa ”muuta tyydyttävää ratkaisua” susipulman hoitoon. Päätös toteaa, ettei metsästyskoiraa voi suojata tehokkaasti susilta metsästyksen aikana.

”Todennäköisesti alueella elävien susien käyttäytymismalli on sellainen, että alueella tavattu koira tulee tapetuksi tai vammautuu”, luvan perusteissa todetaan.

Vahingot ovat kasvaneet ja hirvenmetsästys alkaa olla mahdotonta, kun kukaan ei uskalla laskea koiraansa metsään.

Lue lisää

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

MT-kysely: Maalla halutaan susien kaatoluvat käsiteltäviksi kuntiin

Videolla sudenpennut sokkotreffeillä urakoitsijan traktorin valoissa – "Pidän aina kännykkää käden ulottuvilla, sillä susia näkee tavan takaa"

Sudet tappoivat yli satakiloisen hiehon Pöytyällä – Pedot tulevat sisään navettaan tuuletusta varten avatuista ovista