Maaseutu

Suomenhevonen polveutuu ikivanhoista hevosroduista

Suomenhevosen lähimmät sukulaiset eivät ole pohjoismaisia kylmäverisiä, vaan samaa perimää löytyy Virosta, Arkangelista ja idästä Mongoliasta asti. Tämä yllätti viron- ja suomenhevosten geeniperimää tutkineen ryhmän.
Ville-Petteri Määttä

Paikallisia kotieläinrotuja tutkittaessa yleensä lähimmät sukulaiset löytyvät naapurimaista, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen (MTT) kotieläingenetiikan professori Juha Kantanen.

Sen sijaan suomenhevosen lähimpiä sukulaisia ovat ainakin vanhat itäiset rodut, jakutianhevonen (Siperiasta) ja mongolianhevonen, sekä Viron eestinhevonen ja Vienanmeren rannoilla Arkangelin alueella asuva mezenhevonen.

Virolais-suomalainen tutkijaryhmä on vertaillut 17 alkuperärodun geeniperimää.

Viime vuosikymmenet on ollut vallalla käsitys, että suomenhevonen polveutuu pohjoiseurooppalaisesta metsähevosesta, kuten kuukausi sitten ilmestyneessä tietokirjassa ”Suomenhevonen - arjen sankari” todetaan.

Juha Kantanen on tutkinut hevosrotujen dna-perimää virolaisten kollegojensa Erkki Sildin, Haldja Viinalassin, Sirje Värvin, Krista Roonin ja norjalaisen Knut Røedin kanssa.

Aloite ja päärahoitus tuli virolaisilta, jotka halusivat selvittää perimää kolmelta omalta rodultaan, eestinhevoselta, eestin raskaalta vetohevoselta sekä torinhevoselta.

Mukana olivat mainittujen rotujen lisäksi latvianmaatiainen, Norjasta dølas, vuono- ja pohjanhevoset sekä arabian- ja ahaltekhevoset, joita on käytetty Viron historian aikana hevosten jalostukseen.

Kantanen esittelee tutkimusryhmän tuloksia lyhyesti kirjassa ilmestyneessä artikkelissa. Kaikki tulokset julkistetaan myöhemmin, kun Tarton yliopistossa valmistuu aiheesta väitöskirja.

Lue lisää

Outi Sairisen intohimo suomenhevoseen ei sammu

Kuusta jalostetaan geenilöytöjen avulla juurikääpää sietäväksi – "Parhaassa tapauksessa ei ehdi tyvitukkiin puun elinaikana"

Rohkea ja oikea päätös voi auttaa Hevosopiston ulos ahdingosta

Jättimäisen geenitutkimushankkeen tietoturva huolettaa – jo yli 400 000 suomalaisen tiedot käytössä