Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maaseutu

Suomenhevonen polveutuu ikivanhoista hevosroduista

Suomenhevosen lähimmät sukulaiset eivät ole pohjoismaisia kylmäverisiä, vaan samaa perimää löytyy Virosta, Arkangelista ja idästä Mongoliasta asti. Tämä yllätti viron- ja suomenhevosten geeniperimää tutkineen ryhmän.
Ville-Petteri Määttä

Paikallisia kotieläinrotuja tutkittaessa yleensä lähimmät sukulaiset löytyvät naapurimaista, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen (MTT) kotieläingenetiikan professori Juha Kantanen.

Sen sijaan suomenhevosen lähimpiä sukulaisia ovat ainakin vanhat itäiset rodut, jakutianhevonen (Siperiasta) ja mongolianhevonen, sekä Viron eestinhevonen ja Vienanmeren rannoilla Arkangelin alueella asuva mezenhevonen.

Virolais-suomalainen tutkijaryhmä on vertaillut 17 alkuperärodun geeniperimää.

Viime vuosikymmenet on ollut vallalla käsitys, että suomenhevonen polveutuu pohjoiseurooppalaisesta metsähevosesta, kuten kuukausi sitten ilmestyneessä tietokirjassa ”Suomenhevonen - arjen sankari” todetaan.

Juha Kantanen on tutkinut hevosrotujen dna-perimää virolaisten kollegojensa Erkki Sildin, Haldja Viinalassin, Sirje Värvin, Krista Roonin ja norjalaisen Knut Røedin kanssa.

Aloite ja päärahoitus tuli virolaisilta, jotka halusivat selvittää perimää kolmelta omalta rodultaan, eestinhevoselta, eestin raskaalta vetohevoselta sekä torinhevoselta.

Mukana olivat mainittujen rotujen lisäksi latvianmaatiainen, Norjasta dølas, vuono- ja pohjanhevoset sekä arabian- ja ahaltekhevoset, joita on käytetty Viron historian aikana hevosten jalostukseen.

Kantanen esittelee tutkimusryhmän tuloksia lyhyesti kirjassa ilmestyneessä artikkelissa. Kaikki tulokset julkistetaan myöhemmin, kun Tarton yliopistossa valmistuu aiheesta väitöskirja.

Lue lisää

Alkuperäisroduistamme tarvitaan lisää tutkimusta

Myös suomenhevonen saa nyt geenipankin – ensimmäiset spermat jo säilötty pakkaseen

Suomenhevosen geneettinen tutkimus tuotti yllätyksen, jota ei ole löytynyt mistään muusta nykyisestä kesyhevosrodusta

Ravurijalostuksen tilanne ristiriitainen – radoille saatu huippuhevosia mutta kasvatus hiipuu