MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maaseutu

Taistelukamera tallentaa tunnelmia tantereelta

Puolustusvoimat päästää kenet tahansa seuraamaan taistelua etulinjassa – turvallisesti kotisohvalta. Taistelukamera on ollut mukana Maavoimien harjoituksissa vuodesta 2010. Tänä talvena kamera tallensi kuvaa ensi kertaa Pohjois-Suomessa.
Miska Puumala
SUVI NIEMEN JUTTUUN. KUVA PUOLUSTUSVOIMIEN HARJOITUKSESTA. KAHVIN JÄLKEEN JAKSAA TAAS PALATA SOTIMAAN.

KAJAANI (MT)

Kajaanin eteläosissa taisteltiin joulukuun alussa Koillinen 2013 -aselajiharjoituksessa yli 2 000 henkilön voimin. Kyseessä oli niin sanottu varusmiesten loppusota.

Harjoituksen tunnelmiin voi kurkistaa verkon yhteisöpalvelu Youtubessa, johon on ladattu varusmiesten kuvaamaa materiaalia maastosta.

”Taistelukamera on ensimmäistä kertaa käytössä pohjoisessa. Neljä varusmiestä kuvaa maastossa, ja kaksi kersanttia leikkaa ja lataa videoita verkkoon”, harjoituksen tiedottaja Satu Hujanen kertoo.

Kuvaajien tuottamalla materiaalilla voidaan muun muassa dokumentoida toimintaa, täydentää tilannekuvaa tai tukea informaatio-operaatioita kriisioloissa. Normaalioloissa taistelukamera on osa Puolustusvoimien viestintää.

Taistelukamerakuvaajilla on taistelijan koulutus ja he pääsevät paikkoihin, joihin toimittajilla ja kuvaajilla ei ole turvallisuussyistä pääsyä.

Varusmiehet ja palkattu henkilökunta ajavat sisään Maavoimien uutta taistelutapaa, joka otetaan virallisesti käyttöön vuonna 2015. Sen idea on hyödyntää entistä pienempi sodanajan vahvuus entistä tehokkaammin.

Hyökkäävää osapuolta ei pysäytetä heti rajalle, vaan harhautetaan estein ja hämäyksin, väsytetään ja tehdään täsmäiskuja. ”Vihollista ei pysäytetä heti eteiseen, vaan päästetään porstuaan. Sitten isketään kyljestä”, Hujanen yksinkertaistaa.

Puolustusvoimat esittelee taistelutavan muutoksen myös omalla Youtube-videollaan. Salaista sisältöä ei luonnollisesti käsitellä julkisesti verkossa.

Katso video harjoituksista tästä: http://www.youtube.com

Lue lisää

Keskustan Kärnä haluaa varusmiehet ampumaan valkoposkihanhia

Ensi vuodeksi suunniteltu kansainvälinen sotaharjoitus korvataan kansallisella pääsotaharjoituksella

Sotataito varjelee sodalta

Kärnä syyttää armeijaa muonittavaa Leijona Cateringia valehtelusta – Leijona Catering: "Kyse oli yksittäisestä lihaerästä, 1.6. lähtien kaikki lihatuotteet kotimaisia"